Vodstvo Sove s sindikatom išče rešitev za njihove stavkovne zahteve

  • Napisal  C. R.
Vodstvo Sove s sindikatom išče rešitev za njihove stavkovne zahteve Foto: STA

Zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) stavkajo. Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), se je sindikat agencije z njo odločil uveljavljati zahteve, povezane s statusom in vrednotenjem delovnih mest, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila zaposlenih. Z vodstvom sicer iščejo ustrezno rešitev.

Podrobnosti o zahtevah sindikata niso razkrili, so pa zagotovili, da si vodstvo in sindikat agencije prizadevata za tvoren dialog in čimprejšnjo ustrezno rešitev.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za Radio Slovenija dodatno pojasnil, da je glavni problem plačilo, ki v marsikaterem segmentu ni primerljivo niti s plačami v policiji. Prav tako so kadrovsko oslabljeni, direktor Zoran Klemenčič pa da nima posluha za socialno partnerstvo.

Naj ob tem spomnimo, da so leta 1990, po prihodu Demosove na oblast, stavkali tudi tedanji delavci SDV...

Ocenil je še, da dialog, ki se je začel že pred 10 dnevi, ni preveč intenziven.

Agencija sicer naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili zakona o Sovi, v katerem je ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena, so za STA pojasnili v Ukomu.

Navedli so še, da je s stavko seznanjena tudi vlada, medtem pa niso odgovorili na vprašanja o tem, koliko zaposlenih sploh stavka in od kdaj.

Po navedbah spletnega Reporterja naj bi stavka namreč trajala že od minulega tedna.

Verk je sicer za radio ocenil, da je vladna javna potrditev stavke z varnostnega stališča dokaj nepremišljena.

Mediji so danes navajali tudi stališča nekaterih obrambnih strokovnjakov. Za Klemna Grošlja je stavka na Sovi nekaj nepredstavljivega in unikatnega ter odraz tega, da je obveščevalna služba očitno v popolnem razsulu.

Iztok Prezelj je opozoril, da je treba obveščevalce, operativce in analitike tovrstnih služb dobro finančno nagrajevati. Ker so ti profili v evropskih državah umeščeni v sistem javne uprave, pa je stanje nekoliko paradoksalno.

Denis Čaleta pa je poudaril, da vladi ni uspelo, kar je načrtovala, da bi se sistemsko lotila urejanja razmer v nacionalnovarnostnem sistemu.

Stavka delavcev tajne službe je po navedbah Radia Slovenije nepojmljiva tudi za ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki pa jo uvršča v nizov stavkovnih aktivnosti v javnem sektorju, ki se v zadnjem času pojavljajo kar serijsko.

nazaj na vrh