V Združenju krščanskih poslovnežev Slovenije potrdili, da so bili soustanovitelji Platforme Sloga, za katero se skriva Sorosov kapital

George Soros tudi posredno nadzira velik del nevladnih organizacij, tudi v Sloveniji. (foto: Niccolo Caranti / Wikipedia) George Soros tudi posredno nadzira velik del nevladnih organizacij, tudi v Sloveniji. (foto: Niccolo Caranti / Wikipedia)

Pred časom smo na našem portalu poročali o t. i. Platformi Sloga, ki združuje številne nevladne organizacije, prav iz omenjene zveze pa v zadnjem času prihajajo sporočila o domnevno zaskrbljujočih trendih na Madžarskem in Poljskem, kjer naj bi se vse bolj krepila t. i. aliberalna demokracija.

 

Seveda že samo izrazoslovje in naperjenost proti konservativni vladi v Varšavi in Budimpešti hitro pokaže na to, da se v ozadju Platforme Sloga skriva kapital razvpitega »filantropa« Georgea Sorosa. Med člani in podporniki smo našli tudi številne organizacije, ki temeljijo na krščanskem etosu, pa tudi tiste s povsem levičarsko agendo, kot je denimo Mirovni inštitut. Prav zato smo na Mladinski ceh, Slovensko Karitas, Misijonsko središče Slovenije, Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS), Zavod Salesianum – OE Skala in Jezuitsko združenje za begunce naslovili vprašanje, zakaj in na kakšen način so pristopili k Slogi in se tako znašli v španoviji s Sorosom ter levičarskimi organizacijami.

Večina odgovorov bo prišla šele po velikonočnih praznikih in jih bomo zato objavili šele takrat. Nam je pa zato v imenu Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije odgovoril predsednik Drago Rudel. Sprva nam je dejal, da združenje nikoli ni pristopilo k Slogi, kasneje pa se je informiral in sporočil: "Bili smo ustanovitelj leta 2005, podpisnik sem bil jaz. Drži pa, kar sem zapisal včeraj: prepričan sem bil, da smo pristopili v platformo kot del CNVOS. V priponki posredujem cilje tedanje SLOGE, pod katere bi se podpisal tudi danes. Od leta 2000 dalje se ZKPS povezuje z nevladnimi organizacijami in platformami, ki imajo našemu društvu sorodno usmeritev t.j. prizadevanje za aktivno civino družbo in za njeno izboljšanje. Tako smo član svetovnega združenja krščanskih poslovnežev UNIAPAC (www.uniapac.org), član Sveta katoliških laikov SKLS, pri svojem delu sodelujemo s Socialno akademijo, Slovenskimi katoliškimi izobraženci, Gospodarskim klubom pri N.Si, in z vsemi tremi inštituti pri desnih političnih strankah. Seveda povabimo k našim aktivnostim oz. pristopimo k aktivnostim drugih, v kolikor se identificiramo s cilji in oblikami aktivnosti. V SLOGI nismo bili aktivni vse od ustanovitve, zato tudi nismo vplivali na njen razvoj, nismo spremljali njenega programa in se nismo vključevali v njene aktivnosti."

Ko smo danes preverjali spletni portal Sloge, logotipa ZKPS tam ni več opaziti. Je pa ZKPS še vedno naveden med ustanovitelji.

Je pa zanimivo, da se je v zadnjem času pojavilo tudi društvo s podobnim imenom, namreč Slovenska sloga. Uradno naj bi bilo poslanstvo društva usposabljanje državljank in državljanov Slovenije za izvajanje pravic iz tretjega člena slovenske ustave. Predsednik društva je Janko Veber, nekdanji kočevski župan, nekdanji obrambni minister ter dolgoletni poslanec, ki je nedavno izstopil iz SD in se ob Cerarjevem odstopu celo ponudil za mandatarja. Podpredsednik pa je Marko Golob, nekdanji član uprave AUKN in nasprotnik privatizacije, ki je sicer tudi preko sorodstvenih povezav povezan s Forumom 21.

nazaj na vrh