V skupini Prstan proti zasnovi drugega tira

  • Napisal  L. K.
Novinarska konferenca Prstan. Novinarska konferenca Prstan. Foto: Polona Avanzo

Slovenija se ne bo ustavila, če jutri ne začnemo postavljati drugega tira, je na novinarski konferenci povedal predstavnik iniciativne skupine za ustanovitev stranke Prstan Jaka Šoba. V skupini projektu, kot je zasnovan, nasprotujejo, saj menijo, da bo prinesel enormne stroške za davkoplačevalce ob sorazmerno majhnih gospodarskih koristih.

Šoba je opomnil, da nihče pravzaprav ne ve, koliko bo investicija v drugi tir stala in ali je trasa sploh ustrezna. Edina stvar, ki postaja jasna, je, da gre za industrijski tir za Luko Koper. Tu pa se po njegovih besedah postavi vprašanje, ali res potrebujemo kompozicijo, ki bo premogla hitrost 160 kilometrov na uro, ali mora res biti vkopana od Kopra do Divače in ali je res potrebnih toliko predorov in viaduktov.

Prav tako pa je problematično pričakovanje, da bomo drugi tir, ki bo služil praktično samo Luki Koper, plačali davkoplačevalci. Če je investicija tako nujna, potem bi bilo pričakovati interes Luke za sofinanciranje, tako pa se ga vsi otepajo. "Verjetno zato, ker se zavedajo, da zgodba z ekonomskega vidika več ali manj ne pije vode. Vsaj ne tako, kot je zdaj zasnovana," je prepričan.

V iniciativni skupini so danes predstavili tudi program za področje privatizacije. Ta temelji na hitri, učinkoviti in transparentni privatizaciji dobrih podjetij, za katera lahko država dobi "resen denar, s katerim bo znižala svojo zadolženost", je pojasnil pobudnik skupine Blaž Vodopivec. Del sredstev bi lahko država namenila tudi v profesionalno upravljani demografski sklad.

Prstan za zdaj sicer ostaja iniciativna skupina. Kot je dejal Vodopivec, želijo pred ustanovitvijo stranke v svoje vrste privabiti vsaj 44 kakovostnih kandidatov za volitve v DZ. To se po njegovih besedah kaže za večji izziv kot pridobiti 200 članov, ki bi za ustanovitev že zadoščali.

Je pa Vodopivec zatrdil, da bo Prstan stranka z najvišjim ekonomskim IQ-jem, a brez stricev, skrite agende in ideološke navlake.

nazaj na vrh