V ponedeljek primopredaja poslov med dosedanjim in novim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske

foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Dosedanji načelnik Generalštaba SV, generalmajor Andrej Osterman bo v ponedeljek posle predal svojemu nasledniku, generalmajorju Alanu Gederju. Ostermana je vlada pred dnevi razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti. To bi lahko preprečilo njen načrtovan odhod na misije v tujini.

 

Kot je po četrtkovi seji vlade spomnil premier Miro Cerar, je preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine, ki je oblikovana znotraj 72. brigade Slovenske vojske (SV), pripeljalo do ugotovitve, da ta ni ustrezno pripravljena glede na Nato standarde. Iz poročila o zadevi, ki ga je od ministrice za obrambo Andreje Katič zahteval Cerar, izhaja, "da je bila kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna, negativna ocena preverjanja se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje, gibanje na bojišču, vzdržljivost, premike in transport, in medicinsko podporo, informatiko in komunikacije". Vzrok za tako stanje pa je pomanjkljiva usposobljenost osebja.

Dodal je, da ga je poročilo zaskrbelo in da do takšnih ocen ne bi smelo priti. Izrazil je tudi presenečenje nad tem, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier. Zato je od Katičeve zahteval, da preveri, "kdo je sprožil takšno dejanje in s kakšnimi motivi".

Tudi po besedah Katičeve je do preverjanja usposobljenosti bataljonske bojne skupine na Počku prišlo kljub temu, da je bila enoti šele pred kratkim dodana še ena četa, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. "V generalštabu so vedeli, da je nemogoče, da enota opravi preverjanje, pa so vseeno šli v preverjanje," je izpostavila Katičeva.

"V poročilu, ki smo ga prejeli od generalštaba, je bilo navedeno, da rezultat zanje ni presenečenje. Vojake smo torej po nepotrebnem izpostavili negativni oceni, sploh v očeh javnosti. Tega si niso zaslužili," je dejala ministrica. "Preudaren poveljnik vojake pošilja v boj da zmagajo," je dodala.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je v preteklosti vodil tudi obrambni resor, pa je pred dnevi opomnil, da zgolj zamenjava načelnika ne bo rešila vseh težav. "Treba bo opraviti podrobno analizo, zakaj do tega prihaja. Ne verjamem, da je bil na vaji dosežen maksimum, vojaki so morda tudi zavestno nekorektno ravnali." Erjavec se boji, da prihaja do politizacije vojske, da imajo določene stranke vpliv na vojsko in to zlorabljajo. "Pred volitvami je prišlo do spopada. Treba bo urediti vojaške vrste, staviti na profesionalce. Minister in generalštab morata dihati skupaj," je dodal.

Novi načelnik Generalštaba SV, leta 1958 rojeni Prekmurec Alan Geder, je svojo vojaško kariero začel v Teritorialni obrambi leta 1988. Od začetka je bil tudi član Manevrske strukture narodne zaščite, sodeloval je tudi v vojni za Slovenijo leta 1991. Študiral je na ljubljanski fakulteti za šport ter na ameriški Army War College.

Od funkcije poveljnika občinskega štaba Teritorialne obrambe Gornja Radgona je bil Geder skozi leta službovanja v SV med drugim poveljnik 82. brigade (1999), namestnik poveljnika sil SV (2006) in poveljnik sil SV (2006-2010). Bil je tudi namestnik načelnika generalštaba (2010-2011) in nacionalni vojaški predstavnik pri Natu in EU (2011-2015). Leta 2015 je zopet postal namestnik načelnika generalštaba.

V čin generalmajorja je bil povišan maja 2010. Je prejemnik več priznanj ministrstva za obrambo in tujih oboroženih sil. Z družino živi v Radencih, je navedeno na spletnih straneh SV.

Geder bo na mestu načelnika nasledil generalmajorja Ostermana, ki je bil načelnik od leta 2014. Osterman ostaja v SV. Kot so pojasnili v generalštabu, namerava po predaji poslov najprej oditi na dopust, o svoji nadaljnji poklicni poti v vojski pa se bo odločil v prihajajočih mesecih.

nazaj na vrh