SD našla kandidata za ministra za kulturo v »rdečih revirjih«: Trboveljčan Zoran Poznič kandidat za novega kulturnega ministra

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Predsedstvo SD je danes potrdilo predlog stranke, da je njihov kandidat za novega ministra za kulturo direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič, so za STA uradno potrdili v SD. S predlogom so že seznanili premierja Marjana Šarca, kandidata pa bodo predstavili na novinarski konferenci ob 16. uri.

 

Poznič je magistriral s področja videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2008 je bil imenovan za direktorja zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. Vzpostavil je novo vizijo mesta skozi sintagmo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM), v okviru katere se združujejo kreativni potenciali ožje in širše skupnosti ter se povezujejo v globalne trende na področju novih medijev. Glavna manifestacija tega povezovanja je festival novomedijske kulture Speculum Artium.

Ob predstavitvi Pozniča kot kandidata za novega ministra za kulturo bodo v SD danes razkrili tudi oba kandidata za generalna sekretarja.

Pri SD so minuli teden poudarili, da si želijo izbrati najboljšo možno ekipo, ki bo prevzela vodenje kulturnega resorja, ob čemer so ocenili, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki. Med drugim so bili v zadnjih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je bilo prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo. Prav tako je bilo začetih več projektov, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo.

Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu svoj odstop ponudil 27. januarja. Šarec je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo. Na ministra Prešička so sicer leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal. Po odstopu Prešička posle ministra za kulturo opravlja minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

nazaj na vrh