Rojčeva bo v Rimu skušala nadaljevati delo Blažine

Novoizvoljena slovenska senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc je imela v Ljubljani tiskovno konferenco Novoizvoljena slovenska senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc je imela v Ljubljani tiskovno konferenco Urban Cerjak

Novoizvoljena predstavnica slovenske manjšine v senatu v Rimu Tatjana Rojc namerava v prihodnjih petih letih nadaljevati uspešno delo svoje predhodnice Tamare Blažina. Ta je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenila, da bo Rojčevi uspelo rešiti še odprta vprašanja. Na novinarski konferenci so tudi izpostavili pomen enotnosti manjšine.

"Mislim, da je vloga celotne slovenske narodne skupnosti, da predstavlja povezavo med Slovenijo in Italijo," je izpostavila Rojčeva. Izrazila je upanje, da bo kos nalogi ter dejala, da računa na nadaljnjo podporo tako znotraj manjšine kot v Sloveniji.

"Postavljeni so bili temelji, na katerih bo lahko moja naslednica gradila nadaljnjo pot za uveljavitev Slovencev v Italiji," pa je dejala Blažina, ki je bila senatorka deset let. Ocenila je, da bo Rojčevi uspelo rešiti še odprta vprašanja v odnosu do Italije. Pri tem je izpostavila volilni zakon, o čemer bo treba znotraj manjšine poiskati skupno pot, da bomo našli najprimernejšo rešitev, ki bo zagotovila večje možnosti za slovenskega predstavnika v parlamentu v Rimu.

Med področji, ki se jih bo morala Rojčeva lotiti najprej, je Blažina omenila spremljanje dogajanja v šolstvu, obnovitev vladnega omizja v Rimu, ki je povezovalno telo med manjšino in vlado v Rimu, ter volilni zakon. Rojčeva pa je dodala, da je pomembno tudi pripraviti Italijo za sprejetje evropske listine za manjšine.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki opravlja tekoče posle, je Blažino označil za predstavnico generacije, ki je za seboj pustila pomembno sled za slovensko manjšino v Italiji. Med njenimi dosežki v desetletni poslanski karieri je izpostavil sistemsko financiranje manjšine iz Rima ter šolski sistem. Za Rojčevo pa je minister prepričan, da si bo z ugledom, ki ga je pridobila, odprla številna vrata,

"Pred nami je precej negotovosti, kaj bo v Rimu," je izpostavil predsednik krovne organizacije Slovenska kulturno-gospodarska zveza SKGZ Rudi Pavšič. Po njegovem je za manjšino nujno, da išče dialog s sogovorniki na nacionalni ravni. Obenem si mora prizadevati za najprimernejše sisteme za zagotovitev prisotnosti v parlamentu v Rimu. Pogoj za uspeh slovenske skupnosti v Italiji je po besedah Pavšiča tudi uspeh Slovenije.

Po mnenju predsednika Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walterja Bandlja bo Rojčeva imela veliko dela tudi zaradi vzpona populizma v Italiji. Med pomembnimi izzivi je omenil volilni zakon, kjer bo potrebna skupna vizija in načrtovanje.

Predsednik stranke Slovenska skupnost (SSk) ter deželni svetnik v Furlaniji-Julijski krajini (FJK) Igor Gabrovec je menil, da bo treba vgraditi mehanizme, da lahko Slovenci samostojno, suvereno, svobodno in z garancijami izvolijo svoje predstavnike v obeh domovih parlamenta, kakor piše tudi v zaščitnem zakonu za manjšino. Spomnil je, da Slovenci v Italiji doslej še niso imeli predstavnika v obeh domovih parlamenta hkrati. A zakon po njegovem ni dovolj, temveč manjšina potrebuje podporo politike tako na levi kot na desni.

Vsi so poudarili pomen enotnosti manjšine za to, da je Rojčevi uspelo priti v senat. Izpostavili so tudi, da je Italija sedaj glede na trenutno politično sliko pred velikimi izzivi.

Po mnenju Blažine je težko napovedati, kaj se bo zgodilo v Rimu, pričakuje pa dolgotrajno oblikovanje vlade. Pri tem upa, da bo italijanski predsednik Sergio Mattarella dober posrednik in da bodo stranke zavzele državniško držo.

Sodelujoči na novinarski konferenci so tudi opozorili, da se z izvolitvijo Rojčeve v senat v Rimu volilne aktivnosti za manjšino še niso končale, saj bodo 29. aprila deželne volitve v FJK. Gabrovec, ki bo na volitvah kandiral, je poudaril, da na deželnih volitvah za slovensko skupnost ne bo lahko, da pa se v kampanjo podaja z volilno koalicijo, ki se lahko pohvali z rezultati na deželni ravni, tudi glede slovenske manjšine.

Tatjano Rojc in Tamaro Blažino je danes skupaj z Žmavcem sprejel tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Erjavec se je Tamari Blažina zahvalil za njeno izjemno delovanje, prizadevanje, povezovanje ter vsesplošno aktivno vlogo v času dolgoletnega poslanstva v italijanskem parlamentu, v katerem je delovala kot članica Demokratske stranke in hkrati tudi kot članica slovenske narodne skupnosti v Italiji. Za rešitev številnih vprašanj v povezavi s pogoji delovanja slovenske narodne skupnosti, krepitvijo sožitja in medsebojnega zaupanja med manjšino in večinskim prebivalstvom gre zahvala prav njej, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Tatjani Rojc je čestital ob izvolitvi za senatorko in ji zaželel uspešno delo, pri tem pa posebej poudaril, da ga veseli njena usmerjenost v združevanje ter interes in pripravljenost, da v italijanskem parlamentu zastopa vse Slovence. Izrazil je upanje, da se v prihodnjem obdobju na ustrezen način in ob upoštevanju italijanskega ustavnega okvira še bolj sistemsko uredi zastopstvo slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu. Pri tem je zelo pomembno, da slovenska narodna skupnost pri tem deluje povezano in enotno.

nazaj na vrh