Rešene dragocenosti iz notredamske zakladnice Izpostavljeno

  • Napisal  vir: si.aleteia.org
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Iz goreče Notre Dames o rešili tudi zelo dragoceno trnjevo krono,  ki jo je v Francijo prinesel kralj Louis IX. v 13. stoletju Iz goreče Notre Dames o rešili tudi zelo dragoceno trnjevo krono, ki jo je v Francijo prinesel kralj Louis IX. v 13. stoletju

Kljub velikemu šoku ob požaru, ki je zajel pariško katedralo Notre-Dame, je bilo vendarle mogoče rešiti nekaj dragocenosti.

 

Svet je še vedno pretresen po sinočnjem požaru, ki je zajel pariško katedralo Notre-Dame. A iz 850-letnega simbola vere in kulture so uspeli vendarle rešiti nekaj dragocenosti.

Ena od njih je trnjeva krona. V Francijo jo je prinesel kralj Louis IX. v 13. stoletju, predstavljala pa je enega najdragocenejših artefaktov notredamske zakladnice. Za to je s posredovanjem poskrbel duhovni asistent pariških gasilcev p. Fournier, ki je s skupaj z gasilci odšel med plamene ter rešil omenjeno krono ter Najsvetejše, poroča dailywire.com.

Tudi druga rešena dragocenost je povezana z omenjenim vladarjem. Gre za njegovo obleko oziroma tuniko, ki naj bi jo nosil tedaj, ko je leta 1238 krono prenesel v Pariz.

Po zaslugi požrtvovalnosti gasilcev, ki so oblikovali človeško verigo, je bilo pred plameni rešenih še več drugih dragocenosti.

Več preberite na POVEZAVI.

nazaj na vrh