Priprave na 100. obletnico združitve Prekmurcev z matičnim narodom

  • Napisal  L. K.
Drugo leto bo minilo 100 let od priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Drugo leto bo minilo 100 let od priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Foto: Vir: Twitter

V škofiji Murska Sobota so že začeli priprave na 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo 17. avgusta 2019. Načrtujejo več dogodkov, od znanstvenega simpozija in slovesne svete maše do postavitve kipov katoliškim duhovnikom in narodnim buditeljem.

Za združitev Prekmurcev z matičnim narodom so bili najbolj in neposredno zaslužni katoliški duhovniki in slovenski narodni buditelji tišinski župnik Franc Ivanocy, urednik slovenskega katoliškega časopisja Jožef Klekl st., univerzitetni učitelj Matija Slavič, zgodovinar Franc Kovačič in generalni vikar za Prekmurje Ivan Jerič, katolištvo pa je bilo takrat odločilna gonilna sila tega narodnostnega dogajanja, je danes na novinarski konferenci povedal soboški škof Peter Štumpf.

"Praznovanje te obletnice je torej za vse nas nujno in smiselno samo tako, da ponovno prikažemo vrednost katoliške vere in katoliške etike, in pri tem bo treba poudariti vlogo Katoliške cerkve tudi za Pomurje," je poudaril Štumpf in pojasnil, da je pokroviteljstvo nad dogajanjem prevzela Slovenska škofovska konferenca.

Ob tem je zanikal, da bi imelo praznovanje pridih tekmovanja ali izključevanja, še najmanj pa kakšnega nacionalizma. "Vsem želimo povedati, da pač vsak narod ima pravico do samoodločbe in da tudi manjšine, ki so ostale zunaj svojega matičnega naroda - v našem primeru Slovenci v Porabju in Madžari v Prekmurju - morajo imeti enake pravice in možnosti, da ohranijo svojo versko in narodnostno identiteto," je povedal škof.

Škofija ob obletnici načrtuje slovesno mašo na kraju razglasitve priključitve Prekmurja državi SHS v Beltincih, kjer bodo somaševali škofje in duhovniki iz Slovenije in sosednjih držav, oktobra 2019 bo simpozij. Z njim po škofovih besedah želijo "še enkrat zelo objektivno in pošteno izpostaviti vlogo posameznikov in skupin pri združitvi, kaj to pomeni še danes za versko in narodno zavest Pomurcev, ter razjasniti, kakšno vlogo je imel kdo pri tem dogajanju oziroma kakšne vloge ni imel, čeprav misli in trdi, da jo je imel". Simpozij bo pripravil Zgodovinski inštitut Teološke fakultete.

Ob tem bodo pripravili razstavo o dogajanju ob priključitvi, molitvene ure za domovino in bogoslužne nagovore po cerkvah, učno snov o zgodovini Pomurja in Porabja, uvajali bodo slovensko himno in pesem Slovenska krajina ob koncu maš, postavili doprsne kipe omenjenim buditeljem ter bronasti kip svetega Nikolaja v krožišču ob cerkvi, trg pred cerkvijo pa poimenovali Trg svetega Nikolaja.

Na škofiji so predstavili tudi Stopinje 2018, kjer je v uvodniku Nebeška mati Marija hodi po naših stopinjah spomnijo na minula dogajanja in mejnike ter kažejo na svetništvo. Škofijsko glasilo Poti k Bogu je posvečeno 750. obletnici prve omembe Marijine cerkve v Turnišču ter beatifikaciji Danijela Halasa in Alojza Kozarja, med zbranimi deli Lojzeta Kozarja pa je izšla tudi knjiga Kamen in srce.

Med pastoralno dejavnostjo pa so v soboški škofiji v ospredje postavili svetost, ki je po besedah Franca Zorca poklicanost vsakega kristjana.

nazaj na vrh