Prihodnji teden poslanci obravnavajo tri vladne predloge zakonov

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Urban Cerjak/Demokracija

Državni zbor bo v ponedeljek opoldne s poslanskimi vprašanji vladni ekipi začel februarsko redno sejo, ki bo nekoliko daljša kot običajno. Na dnevnem redu bosta tudi zakona o spodbujanju razvoja turizma in o spodbujanju investicij ter novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Pod vse tri zakonske predloge se je podpisala vlada.

Zakon o spodbujanju razvoja turizma prinaša višjo turistično in novo promocijsko takso

Drugo obravnavo zakona o spodbujanju razvoja turizma bo DZ opravil v sredo. Parlamentarni odbor za gospodarstvo je zakonu prižgal zeleno luč ob potrditvi več dopolnil koalicije. Več članov odbora je izrazilo pomisleke glede povišanja turistične takse, ki bo po vladnem predlogu znašala do 2,5 evra. Njeno višino bo tudi v prihodnje določala občina samostojno.

Ob predpostavki, da bi bila povprečna višina takse, za katero se bodo občine odločile, okoli dva evra, izračuni pokažejo, da se bodo prihodki iz tega naslova letno povečali za slabih sedem milijonov evrov. Vladni zakon pa prinaša tudi novo promocijsko takso, ki jo bodo gosti plačevali skupaj s turistično takso, določala pa se bo v znesku 25 odstotkov od turistične takse.

Izkupiček promocijske takse bo namenjen načrtovanju in izvajanju trženja ter promociji celovite turistične ponudbe Slovenije, in to predvsem v tujini. V zakonskem predlogu je določeno, da bo nova taksa neposreden prihodek Slovenske turistične organizacije, ki bo po napovedih vlade zaradi nje letno prejela okoli 4,7 milijona evrov dodatnih sredstev.

 

Zakon o spodbujanju investicij sledi načelu enake obravnave domačih in tujih vlagateljev

Tudi druga obravnava zakona o spodbujanju investicij bo na dnevnem redu v sredo. Cilj vladnega zakona je zagotovitev ustrezne pravne podlage za spodbujanje začetnih investicij s sledenjem načelu enake obravnave domačih in tujih vlagateljev. Zakon določa oblike investicijskih spodbud ter pogoje, merila in postopek njihovega dodeljevanja, opredeljuje pa tudi strateško investicijo.

Po zakonskem predlogu je za spodbujanja investicij v naslednjih dveh letih predvidenih nekaj več kot 24 milijonov evrov. Med spodbudami bodo subvencije, krediti, garancije in subvencionirane obrestne mere, občine bodo lahko tudi kot obliko spodbude investitorju nepremičnine prodale po cenah, nižjih od tržnih. Spodbuda bo lahko znašala do četrtine investicijske vrednosti.

Strateška investicija v predelovalni in storitveni dejavnosti bo investicija v vrednosti vsaj 40 milijonov evrov, ki bo ustvarila vsaj 400 delovnih mest, v raziskovalno-razvojni dejavnosti pa v vrednosti vsaj 20 milijonov evrov, ki bo ustvarila vsaj 200 delovnih mest. Proti zakonu so se izrekli v delu opozicije. Med drugim jih moti, da zakon ureja razlastitev v korist strateških investicij.

 

Po predlogu skupine poslancev bi narodne skupnosti iz nekdanje SFRJ imele svoj urad

Prvih pet dni februarske redne seje bo DZ končal v petek s prvo obravnavo zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji. Zakonski predlog predvideva ustanovitev urada za narodne skupnosti iz nekdanje SFRJ in tudi njegovo financiranje.

Poleg poslancev SMC in SD sta podpise pod zakon prispevala tudi dva poslanca DeSUS, iz opozicije pa poslanci Levice. Po navedbah predlagateljev se zakon osredotoča na bolj organiziran način uresničevanja že obstoječih kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti iz nekdanje SFRJ.

Financiranje novoustanovljenega urada bi bilo sistemsko in bi imel samostojno postavko v državnem proračunu.

Zadnji, šesti dan februarske seje pa bo šele v torek, 20. februarja. DZ bo sejo sklenil s prvo obravnavo novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Predlagane spremembe po navedbah vlade ustvarjajo pogoje za učinkovitejše delo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zdajšnji predsednik KPK Boris Štefanec pa z vladnim predlogom ni zadovoljen.

nazaj na vrh