Poslanski sedeži v slovenskem parlamentu tudi za predstavnike Slovencev v zamejstvu in po svetu

  • Napisal  Demokracija
Miro Petek Miro Petek Foto: Bojan Mijatovič

Predsednik odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu pri strokovnem svetu SDS Miro Petek je danes v Ljubljani pojasnil, da se bo SDS zavzela za več kot pol milijona Slovencev, ki živijo v tujini, tako v ustavi kot drugih dokumentih. Med drugim si želijo, da bi ti Slovenci dobili sedež v slovenskem parlamentu.

Petek, ki je predstavil vsebino volilnega programa SDS, je pojasnil, da nameravajo po zmagi na parlamentarnih volitvah zastaviti ambiciozno politiko glede Slovencev v zamejstvu in drugod po svetu. Na tem področju so tudi zelo kritični do vlade in koalicijskih strank, ki po njihovem nimajo strategije.

Med glavnimi točkami je zastopstvo Slovencev, ki imajo stalno prebivališče zunaj domovine, v parlamentu. Tako kot predstavniki italijanske in madžarske manjšine bi tudi oni dobili sedež v parlamentu. Kot je pojasnil, imajo podobne ureditve že na Hrvaškem, v Italiji in Franciji.

Posvetiti se nameravajo tudi mlajši generaciji izseljencev, ki bi se jih moralo po njihovem bolj povezati z domovino. Pri tem si bodo pomagali s sodobnimi komunikacijskimi platformami in spletnimi omrežji, kjer bi lahko na primer dobili informacije o različnih razpisih in delili fotografije.

Med načrti volilnega programa je še ustanovitev muzeja slovenskega izseljenstva.

Kot je dodal na koncu, bodo predloge v volilnem programu skušali uresničiti, ko bodo prevzeli oblast po volitvah.

Celoten program je dostopen tukaj.

nazaj na vrh