Janez Stanovnik naj bi prejemal skoraj 9.000 evrov pokojnine Predsednik Zveze združenj borcev Janez Stanovnik  in nekdanji predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije naj bi po pisanju pozareport.si prejemal dve pokojnini, slovensko in mednarodno. Zato niti ni presenetljivo, da po novem živi v prestižnem upokojenskem domu v Trnovem, kjer prebivajo številni vplivni funkcionarji prejšnjega režima. Nenazadnje je tam zadnja leta pred smrtjo živel tudi prejšnji predsednik zveze borcev NOB Ivan Dolničar.

 

 

 

Janez Stanovnik sicer prodaja hišo v Murglah, ki jo je dobil pred dvema desetletjema po "sindikalni ceni" (menda za okoli 40.000 mark) od države. Danes pa jo prodaja za več kot pol milijona evrov. Tudi njegov sosed Milan Kučan je hišo kupil za desetino njene vrednosti. Seveda navadni smrtniki o čem podobnem lahko samo sanjamo.

Kot piše Bojan Požar je po elektronski pošti zaokrožila "višina" pokojnine Janeza Stanovnika, predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB ter nekdanjega predsednika predsedstva Slovenije. Stanovnik naj bi mesečno prejemal 1.803 evre neto borčevske pokojnine. Poleg tega naj bi mesečno dobival še sedem tisoč dolarjev (5291 evrov) zaradi svojega dela za Organizacijo združenih narodov.

Spomnimo. Stanovnik je nosilec t. i. partizanske spomenice 1941. Po drugi svetovni vojni je bila sprva šef kabineta Edvarda Kardelja, ki je bil zunanji minister Socialistične federativne republike Jugoslavije, nato pa je delal kot predstavnik  SFRJ v Organizaciji združenih narodov. Stanovnik je bil od leta 1972 do 1982 izvršni sekretar Ekonomske komisije OZN za Evropo. V Ženevi je Stanovnik preživi petnajst let. Leta 1982 se je v OZN upokojil. Janez Stanovnik je bil v letih od 1984 do 1988 član predsedstva SRS.

Po navedbah nekaterih spletnih portalov bo Janez Stanovnik višino svojih pokojninskih prejemkov komentiral po koncu prvomajskih praznikov.

M. B.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)