Janez Stanovnik naj bi prejemal skoraj 9.000 evrov pokojnine Predsednik Zveze združenj borcev Janez Stanovnik  in nekdanji predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije naj bi po pisanju pozareport.si prejemal dve pokojnini, slovensko in mednarodno. Zato niti ni presenetljivo, da po novem živi v prestižnem upokojenskem domu v Trnovem, kjer prebivajo številni vplivni funkcionarji prejšnjega režima. Nenazadnje je tam zadnja leta pred smrtjo živel tudi prejšnji predsednik zveze borcev NOB Ivan Dolničar.

 

 

 

Janez Stanovnik sicer prodaja hišo v Murglah, ki jo je dobil pred dvema desetletjema po "sindikalni ceni" (menda za okoli 40.000 mark) od države. Danes pa jo prodaja za več kot pol milijona evrov. Tudi njegov sosed Milan Kučan je hišo kupil za desetino njene vrednosti. Seveda navadni smrtniki o čem podobnem lahko samo sanjamo.

Kot piše Bojan Požar je po elektronski pošti zaokrožila "višina" pokojnine Janeza Stanovnika, predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB ter nekdanjega predsednika predsedstva Slovenije. Stanovnik naj bi mesečno prejemal 1.803 evre neto borčevske pokojnine. Poleg tega naj bi mesečno dobival še sedem tisoč dolarjev (5291 evrov) zaradi svojega dela za Organizacijo združenih narodov.

Spomnimo. Stanovnik je nosilec t. i. partizanske spomenice 1941. Po drugi svetovni vojni je bila sprva šef kabineta Edvarda Kardelja, ki je bil zunanji minister Socialistične federativne republike Jugoslavije, nato pa je delal kot predstavnik  SFRJ v Organizaciji združenih narodov. Stanovnik je bil od leta 1972 do 1982 izvršni sekretar Ekonomske komisije OZN za Evropo. V Ženevi je Stanovnik preživi petnajst let. Leta 1982 se je v OZN upokojil. Janez Stanovnik je bil v letih od 1984 do 1988 član predsedstva SRS.

Po navedbah nekaterih spletnih portalov bo Janez Stanovnik višino svojih pokojninskih prejemkov komentiral po koncu prvomajskih praznikov.

M. B.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)