Noro! V nekaterih osnovnih šolah v Sloveniji že uvajajo dvojezičnost – mimo ustave in zakonov! Izpostavljeno

  • Napisal  G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Noro! V nekaterih osnovnih šolah v Sloveniji že uvajajo dvojezičnost – mimo ustave in zakonov!

V uredništvo smo dobili informacijo, da je prejšnji teden sindikat vzgoje in izobraževanja, bolj znan pod kratico SVIZ (vodi pa ga razvpiti Branimir Štrukelj) sindikalnim zaupnikom v osnovnih šolah poslal dopis v zvezi s stavko, ki je predvidena 14. februarja 2018.

Kot trdijo naši viri, je dopis je poslal v slovenskem jeziku, na območju z uradno dvojezičnostjo (tam, kjer je evidentirana italijanska in madžarska manjšina) verjetno v obeh jezikih. Poleg teh treh uradnih jezikov, ki so v rabi na ozemlju Republike Slovenije, pa je SVIZ poslal tudi dopis v albanskem jeziku, in sicer z namenom, da naj bi ga učitelji posredovali naprej staršem albanskih otrok.

Da zadeva drži, dokazuje tudi objava na spletni strani Osnovne šole Franceta Prešerna, ki so ta dopis v obeh jezikih tudi objavili. To je razvidno tudi s printscreena spletne strani, kjer smo označili oznako »albansko«, objavljamo pa tudi dopis. 
Glede na to, kako se vladajoča koalicija v zadnjem času trudi, da bi priseljencem iz nekdanjih jugoslovanskih republik omogočila dodatne ugodnosti, je zadeva sporna že z vidika diskriminacije predstavnikov ostalih narodnostnih in etničnih skupin. Nasploh pa je uvajanje dvojezičnosti mimo ustave in zakonov izjemno problematično in škandalozno, saj nekaj podobnega sedaj uvajajo v Makedoniji pod vodstvom neokomunistične vlade Zorana Zaeva.

Sicer pa, glede na to, kako Cerarjeva vlada pri nas izigrava ustavo in zakone (primer Ahmad!), afera z albanskim dopisom niti ni presenečenje. Tu seveda ni problem albanščina kot takšna, pač pa dejstvo, da je sindikat, ki ga vodi zelo vplivni (nekdanji) Kučanov zet, eno od narodnostnih skupin postavil v privilegiran položaj. Čisto mimogrede: današnja izdaja tednika Škandal poroča, da je Štrukljev sin (in Kučanov vnuk) Fedja (rojen leta 2000) že od leta 2009 lastnik stanovanja na Pražakovi ulici v Ljubljani, saj tako kažejo podatki v zemljiški knjigi.

Na SVIZ smo glede »vzporedne dvojezičnosti« že naslovili novinarsko vprašanje, odgovor pa bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

nazaj na vrh