Na datum predsedniških volitev bo verjetno treba počakati do avgusta

  • Napisal  C. R.
Ni še znano, kdaj se bo Borut Pahor znova potegoval za predsedniški stolček. Ni še znano, kdaj se bo Borut Pahor znova potegoval za predsedniški stolček. Foto: Matic Štojs

Razpis volitev za predsednika republike se po napovedih predsednika DZ Milana Brgleza premika v avgust. Kot je dejal v današnjem pogovoru za STA, je treba počakati na to, da še ustavno sodišče kar koli pove glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga ima v presoji. Ti postopki so odprti in zato ne bi hotel prehitevati, je dodal.

Brglez je namreč pred časom napovedal, da bo datum predsedniških volitev sporočil po 15. juliju oz. do 15. avgusta. Danes pa je razpis predsedniških volitev povezal z odločanjem ustavnega sodišča glede odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru.

Pobudniki referenduma in parlamentarna opozicija so se zavzemali za to, da se referendum izvede skupaj s predsedniškimi volitvami. DZ pa je z glasovi koalicije določil, da bo referendum 24. septembra. Pobudniki referenduma so se zato obrnili na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je obravnavo te zadeve začelo že v četrtek, kdaj jo bo nadaljevalo, pa za zdaj ni znano. So pa za STA danes pojasnili, da o tej zadevi še ni odločeno, v času sodnih počitnic pa seje ustavnega sodišča niso predvidene.

Brglez je v pogovoru za STA med drugim spregovoril tudi o delu DZ, o obetih v predvolilnem letu in o svojem prihodnjem političnem udejstvovanju. STA bo celoten pogovor z njim objavila predvidoma v torek.

nazaj na vrh