Kaloh: Ali policija varnostno pregleda in preveri prav vse migrante, ki pridejo na naše ozemlje?

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Dejan Kaloh (foto: SDS) Dejan Kaloh (foto: SDS)

Ali Policija, preden migrante naseli po stanovanjih po Sloveniji, od Europola ali drugih tujih institucij predhodno pridobi podatke o njihovi morebitni kriminalni preteklosti?

 

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar, ki opravlja tekoče posle, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s preverjanjem migrantov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

migrantsko nasilje v Sloveniji se očitno stopnjuje. 18. avgusta 2018 je migrant iz Eritreje v Mariboru zabodel rojaka. Slednjega so pripeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je ostal na zdravljenju in na srečo ni v smrtni nevarnosti. Osumljenemu so odvzeli prostost in odredili pridržanje. Trenutno preiskava poteka v smeri kaznivih dejanj poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen od 5 do 15 let.

V zvezi s tem ministrico za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, sprašujem naslednje:

1. Ali slovenska policija prav vse migrante, ki pridejo na naše ozemlje, še vedno varnostno pregleda in preveri?

2. Ali slovenska policija predhodno pridobi iz Europola oz. s strani tujih institucij podatke o morebitni kriminalni preteklosti migrantov, preden jih naseli po stanovanjih po Sloveniji?

3. Ali slovenska policija vodi posebno statistiko za kriminaliteto povezano z migracijami? Če da, kaj izkazuje ta statistika za zadnja tri leta (2015–2017) in za tekoče leto (2018) oz. koliko kaznivih dejanj so storili migranti v tem obdobju?

nazaj na vrh