Jutri spominska slovesnost v spomin na očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika pred DZ RS

Predsednik koalicije Demos dr. Jože Pučnik je odigral ključno vlogo pri slovenski osamosvojitvi. Predsednik koalicije Demos dr. Jože Pučnik je odigral ključno vlogo pri slovenski osamosvojitvi.

Jutri, v petek, 10. januarja 2020, ob 13. uri Klub seniork in seniorjev pri SDS pred poslopjem Državnega zbora Republike Slovenije organizira spominsko slovesnost v spomin na očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika.

 

Spomnimo. Pučnik se je rodil 9. marca 1932 in umrl 11. januarja 2003. V slovensko zgodovino se je zapisal kot politični disident in zapornik v prejšnjem, totalitarnem komunističnem režimu, predsednik Socialdemokratske (zveze) stranke Slovenije in predsednik Demokratične koalicije Slovenije - DEMOS, ki je zmagala na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni spomladi 1990 in kot vladajoča koalicija v letih 1991−1992 Slovenijo uspešno osamosvojila ter dosegla njeno mednarodno priznanje. Slavnostna govornica na prireditvi bo zgodovinarka in direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver, ki bo prav v teh dneh izdal knjigo o dr. Jožetu Pučniku. KSS pri SDS zato vabi vse, ki cenijo Pučnika, na spominsko slovesnost pred »hram demokracije« v slovenski prestolnici.

Naj ob tem spomnimo, da je koalicija DEMOS Sloveniji odprla pot v demokratizacijo, omogočila osamosvojitev ter v vojni za Slovenijo ubranila slovensko samostojnost.

V sredo pred 30 leti, to je 8. januarja 1990, ko so začeli teči roki za izvedbo volitev, je bil podpisan nov, volilni sporazum koalicije DEMOS, ki je opredeljeval razširjeno članstvo v koaliciji in napovedal skupen nastop na prvih večstrankarskih volitvah v aprilu 1990. S podpisom sporazuma sta se Demosu pridružila Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije in tako je nastala velika koalicija Demos. Sporazum so v imenu SDZS podpisali Jože Pučnik in Andrej Magajna, Rajko Pirnat in Janez Janša v imenu SDZ, Dušan Plut v imenu Zelenih Slovenije in Alojz Peterle v imenu SKD.

nazaj na vrh