Hrvaška nadaljuje provokacije v Piranskem zalivu

  • Napisal  C. R.
Hrvaška nadaljuje provokacije v Piranskem zalivu Foto: Rude / Wikipedia

Slovenska policija je v soboto zabeležila dve vplutji hrvaških policijskih čolnov v slovensko morje. Samo v prvem tednu od arbitražne razsodbe je slovenska policija zabeležila 32 obmejnih incidentov, v katerih je bilo udeleženih 44 hrvaških plovil, tako policijskih kot ribiških čolnov, je danes poročal POP TV.

Po poročanju televizije hrvaška plovila prestopajo novo mejno črto, ki jo je določilo arbitražno sodišče, torej prihajajo do sredine zaliva. Ribiči ocenjujejo, da gre za provokacije, ob dejstvu, kot opozarjajo ribiči, da rib v Piranskem zalivu praktično ni.

Slovenski ribiči se po poročanju POP TV nove mejne črte v Piranskem zalivu še izogibajo.

Arbitražno sodišče, ki je odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju objavilo 29. junija, je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, in sicer od ustja Dragonje oz. sredine kanala Sv. Odorika do točke 45° 30' 41,7'' severne zemljepisne širine in 13° 31' 25,7'' vzhodne zemljepisne dolžine oz. na treh četrtinah razdalje med Rtom Savudrija in piranskim Rtom Madona. Zaradi geografskih značilnosti zaliva, kjer savudrijski rt "štrli" v morje se je sodišče odločilo tudi, da prilagodi naprej mejo na morju do osimske meje z Italijo. Meja se z osimsko seka na točki 45° 33' 57.4'' severne geografske širine in 13° 23' 04.0'' vzhodne geografske dolžine.

Sodišče je določilo tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem ter režim na tem območju.

Najvišji slovenski predstavniki so z odločitvijo sodišča zadovoljni, Hrvaška pa vztraja, da sodba zanjo ni zavezujoča. Na odločitev sodišča se ni mogoče pritožiti, državi pa naj bi jo implementirali v šestih mesecih.

nazaj na vrh