SDS za razpravo o poročanju RTVS na plenarni seji DZ

  • Napisal 
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Matic Štojs

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila predlog priporočila za neodvisno delovanje RTV Slovenija, so sporočili iz poslanske skupine. Po njihovi oceni "smo vse pogosteje priča prispevkom, ki resnično vzbujajo dvom v nepristranskost in verodostojnost poročanja". DZ predlagajo, naj omenjeno priporočilo obravnava na prihodnji seji.

Po pisanju poslank in poslancev SDS se vse pogosteje porajajo vprašanja izvajanja poslanstva javnega zavoda RTV Slovenija (RTVS), ki je tudi javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena in se financira iz prispevka državljanov.

Ob tem pa ugotavljajo, da "se novinarji ne držijo pravil, ki jih zavezujejo k odgovornosti, natančnosti, nepristranskosti, verodostojnosti in preverjanju dejstev". Spoštovanje poklicnih meril in načel novinarske etike bi po njihovem mnenju moralo biti še posebej zagotovljeno v informativnem programu.

V skladu z zakonom mora RTVS spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti ter celovitosti informacij, človekovo osebnost in dostojanstvo, politično uravnoteženost ter svetovnonazorski pluralizem, pojasnjujejo v SDS.

Če ti zakonski kriteriji niso upoštevani, po njihovih navedbah ni več mogoče govoriti o zakonski medijski avtonomiji, ki je predpogoj za verodostojnost, neodvisnost in nepristranskost, temveč "o zlorabi javne službe za politične, ideološke ali druge partikularne namene, kar pa je v očitnem nasprotju z namenom zakonodajalca".

Za "zagotovitev neodvisnega in nepristranskega delovanja RTV Slovenija" v poslanski skupini SDS v sprejem DZ predlagajo več priporočil. Z njimi bi DZ med drugim predlagal vladi, naj vodstvo RTVS pozove k doslednemu izvajanju zakonskih določb, poklicnih meril in načel novinarske etike. Hkrati bi DZ priporočil vladi ustanovitev Nacionalnega medijskega sveta, ki bi bil nadziran s strani Evropske komisije.

nazaj na vrh