Dve največji sindikalni centrali se združujeta – kaj to pomeni za slovenski sindikalizem?

foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

V času sindikalnega boja za zaposlene v javnem sektorju so nekoliko zastale aktivnosti za združevanje ZSSS in KSS Pergam, ki je bilo napovedano za začetek letošnjega leta. "Ideja združevanj obeh central je aktualna in postopki tečejo naprej," so zagotovili v ZSSS.

 

"Zaradi intenzivnih pogajanj in aktivnosti javnega sektorja obeh central pa to traja bistveno dlje, kot smo načrtovali. Trenutno imamo v pripravi skupno sejo predsedstev obeh central, datum kongresa pa bomo določili, ko se zaključijo pogajalske aktivnosti," so povedali za STA.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije (KSS) Pergam, ki imata približno 160.000 oz. 20.000 članov in sta največji sindikalni organizaciji v državi, sta konec lanskega oktobra napovedali, da se bosta združili.

V svetu in Evropi v zadnjih petih letih prihaja do združevanja sindikatov, ki so skupaj močnejši. To je tudi moto procesa združevanja ZSSS in KSS Pergam, h kateremu sta povabila tudi ostale zveze sindikatov in sindikate po državi. Kako bo ime novi organizaciji, še ni znano.

Seveda se postavlja vprašanje, kaj bo temu sledilo. Bo to pomenilo dokončno monopolizacijo slovenskega sindikalizma in bomo spet dobili centraliziran sindikalni sistem, tako kot pred letom 1990?

nazaj na vrh