Državni zbor o kandidatih za nadzornika SDH v petek, vladna koalicija razdeljena

Državni zbor o kandidatih za nadzornika SDH v petek, vladna koalicija razdeljena Foto: Matic Štojs

Državni zbor bo o kandidatih za nadzornika SDH Francu Žmavcu in Željku Puljiću glasoval v petek in za zdaj kaže, da bo kljub pomislekom odločal o vsakem posebej, kot to predlaga mandatno-volilna komisija. V DeSUS svarijo, da bi v skladu z zakonom morali odločati o celotnem predlogu vlade in predsednik Karl Erjavec upa, da v ozadju niso politične igrice.

Mandatno-volilna komisija (MVK) je namreč minuli teden glasovala o vsakem kandidatu posebej in DZ predlagala, da za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) potrdi Žmavca, Puljića pa ne. DZ bi tako lahko glasoval na enak način, in ne o obeh skupaj, kot je to predlagala vlada.

V koaliciji so glede kandidatov razdeljeni. V SD ne podpirajo ne enega ne drugega, v DeSUS želijo glasovanje o obeh skupaj. V SMC so na seji komisije podprli Žmavca, Puljića ne, a kako bo glasovala poslanska skupina kot celota, še ni znano. Po neuradnih informacijah so tudi glede Žmavca razdeljeni.

Tudi poslanci SDS Žmavcu na komisiji niso nasprotovali, zato se pojavljajo ugibanja, da bi kandidat lahko šel skozi parlamentarno sito tudi na ta način, morda vzdržanimi glasovi največje opozicijske stranke.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ danes ocenil, da bi lahko bila kandidata imenovana, saj je za to potrebna navadna večina prisotnih poslancev. Han meni, da bi morali o njiju odločati skupaj.

Pri tem vztrajajo tudi v DeSUS, kjer so po besedah predsednika Erjavca pričakovali, da bodo v skladu s poslovnikom in zakonom o kandidatih glasovali v paketu in jim je bila zato odločitev MVK nerazumljiva.

Če ne gre za nepoznavanje poslovnika in napako, gre mogoče za zakulisne igre, ugotavlja Erjavec. Pričakuje, da bo predsednik DZ Milan Brglez povedal, kako je s spoštovanjem poslovnika v tem primeru, zlasti pa pričakuje stališče zakonodajno-pravne službe DZ. To za zdaj namreč vsaj uradno še ni znano.

Han je v izjavi dejal, da ne ve, če so v ozadju kakšne politične igrice, a so pri sprejemanju odločitev v politiki po njegovih besedah vedno kakšni dogovori. Sicer pa je čedalje bolj prepričan, da bodo mogli tudi pri kadrovanju jasneje priznati odgovornost politike.

Erjavec je v izjavi novinarjem odgovoril tudi na očitke, da se koalicija bolj kot z reformami ukvarja s kadrovskimi zadevami. Po njegovih besedah je kadrovske zadeve treba razreševati in so ena od pomembnih zadev vlade. "Res pa je, da se bliža zadnji del mandata oz. nas čaka še dobro leto in je čas za kakšne resne reforme verjetno minil," je dodal.

Po neuradnih informacijah so se v koaliciji o kandidatih za nadzornike pogovarjali tudi danes. Pričakovati je, da bo v iskanju konsenza in rešitve do petka še pestro. Danes se je pojavila tudi špekulacija, da je Puljić odstopil od kandidature, a je kandidat za STA to že zanikal.

Sicer pa bo DZ v tem tednu glasoval o imenovanju na več pomembnih funkcij. V torek bo odločal o predsedniku in članih fiskalnega sveta, ki za imenovanje potrebujejo dvotretjinsko večino poslanskih glasov, v sredo pa o imenovanju štirih ustavnih sodnikov. Za zdaj kaže, da bodo imenovanja uspešna.

nazaj na vrh