Društvo novinarjev se boji tujega lastništva v medijih

  • Napisal  C. R.
Društvo novinarjev se boji tujega lastništva v medijih Foto: arhiv Demokracije

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) pozdravlja prihod tujih, finančno močnih vlagateljev v slovenske medije, kljub temu pa opozarja, da bi lahko imel prevzem medijske hiše Pro Plus, ki prehaja v roke skupine United Group, velike posledice za slovenski medijski trg. Agencijo za varstvo konkurence pozivajo, naj skrbno pretehta vse vidike povezovanja.

V DNS prihod finančno močnih vlagateljev v slovenske medije pozdravljajo, saj je bilo lastništvo v preteklosti, deloma pa tudi v sedanjosti, eden od pomembnih razlogov za njihove težave, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so izpostavili, da bi imel lahko prevzem medijske hiše Pro Plus velike neposredne in posredne posledice za slovenski medijski trg. "Prvič v njegovi zgodovini bo namreč prišlo do tako obsežne koncentracije med področjema medijev in telekomunikacij," so poudarili v društvu novinarjev.

Skupina United Group, ki je v lasti globalne naložbene družbe Kohlberg Kravis Roberts in Evropske banke za obnovo in razvoj, je v Sloveniji med drugim lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach.

Povezovanje medijske hiše, ki ima v lasti dva televizijska programa, ki sta med najbolj gledanimi, več ostalih TV kanalov in najbolj obiskano domačo spletno stran, in telekomunikacijskega operaterja, ki ponuja televizijske storitve, mobilno telefonijo in druge storitve v različnih paketih, utegne imeti po navedbah društva velik vpliv na oglaševalski trg in posledično na ostale medije.

"Ob tem je treba upoštevati dejstvo, da so tržne razmere na slovenskem oglaševalskem trgu že vrsto let takšne, da onemogočajo vzpostavitev vzdržnega poslovnega modela za vstop novih igralcev," so še zapisali v DNS.

Spomnili so še, da tudi zakon o medijih opravljanje telekomunikacijske ter radijske in televizijske dejavnosti označuje kot nezdružljivo. V 61. členu zakona je namreč navedeno, da "operater, ki izvaja telekomunikacijske storitve, ne more biti tudi izdajatelj radijskega ali televizijskega programa in ne sme razširjati programskih ali oglaševalskih vsebin, razen kadar pridobi dovoljenje za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti".

Telemach sicer ne bo neposreden lastnik Pro Plusa, bosta imela pa oba istega lastnika.

Pristojnega regulatorja, Agencijo za varstvo konkurence, v DNS v vsakem primeru pozivajo, naj skrbno pretehta vse vidike povezovanja, z ustreznimi ukrepi in zavezami pa stori vse za zaščito ostalih igralcev na medijskem trgu. "Pričakujemo tudi, da bo morebitni novi lastnik vlagal v profesionalno, kakovostno in etično novinarstvo," so poudarili.

No, očitno pa gre za strah pred tem, da bi katerega od vodilnih medijev prevzel »napačen« tuji lastnik…

nazaj na vrh