Dr. Noviča so danes iz samice prestavili v sobo z destimi kaznjenci; stik z mediji bo predvidoma mogoč v prihodnjem tednu Izpostavljeno

Dr. Milko Novič (foto: Urban Cerjak) Dr. Milko Novič (foto: Urban Cerjak)

Prejšnji teden smo poročali, da so dr. Milka Noviča, ki po nedolžnem prestaja kazen za umor dr. Janka Jamnika, pripeljali v zapore na Dob. Najprej je moral v samico, danes pa so ga, kot nam sporoča njegova soproga, prestavili v sobo z desetimi kaznjenci. Menda najboljši možnimi, kakršnikoli ti že so.

Dr. Novič je bil na Dob iz pripora na Povšetovi v Ljubljani pripeljan minulo sredo. Najprej so ga dali v samico, kjer je bil brez računalnika, knjig, časopisov, popolnoma odrezan od sveta. Danes pa so dr. Noviča prestavili v sobo z desetimi kaznjenci. Menda najboljši možnimi, kakršnikoli že so. Še vedno pa ne sme klicati nikogar razen članov najožje družine. Tudi obiski so rezervirani le za njih.

Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij: Stik z mediji bo predvidoma mogoč v prihodnjem tednu

Odgovornim na Dobu smo minuli petek poslali novinarska vprašanja, kakšen režim so predpisali. dr. Noviču. Tu je odgovor Generalnega urada Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij:

»Imenovani je bil v ZPKZ Dob priveden iz pripora po pravnomočnosti sodbe. Tako kot vsak obsojenec je bil najprej nameščen v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. Ob zaključku sprejemnega obdobja se za obsojenca pripravi osebni načrt. Na podlagi strokovne ocene je obsojenec v sprejemnem oddelku običajno nameščen v samsko sobo. Slednje ne gre enačiti s samico kot eno od disciplinskih kazni, ki se obsojencu lahko izreče za disciplinske prestopke.
Obsojenega bomo v zavodu obravnavali v skladu z določbami in po postopkih, ki so opredeljeni v Zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in podzakonskih predpisih, tako kot vsako osebo, ki pride na prestajanje zaporne kazni.
Stik z mediji bo predvidoma mogoč v prihodnjem tednu.«

Dodajmo še, da se pritožba na odločitev višjega sodišča še pripravlja.

Zadevo Novič kot tudi zadevo Stephan bomo spremljali še naprej.

Preberite tudi: EKSKLUZIVNO: Dr. Noviča na Dobu vrgli v samico! Se ga hoče mafija dokončno znebiti?

nazaj na vrh