Datum ponovnega referenduma o drugem tiru

Ljubljana Ljubljana arhiv Demokracije

Državna volilna komisija (DVK) bo danes sprejela sklep o določitvi datuma vnovičnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, kakor je odločilo vrhovno sodišče. V osnutku sklepa je datum referenduma o drugem tiru nedelja, 13. Maj. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal pritožbo.

V DVK so v ponedeljek prejeli sodbo vrhovnega sodišča, ki je sredi marca na podlagi predhodne odločitve ustavnega sodišča o neskladnosti dela referendumske zakonodaje z ustavo razveljavilo lansko septembrsko glasovanje na referendumu o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Sodba predvideva, da ima komisija po prejemu sodbe 48 ur časa, da razpiše nov referendum.
Osnutek sklepa, kot so ga posredovali iz komisije, predvideva, da bo vnovično glasovanje v nedeljo, 13. maja. Glede na to, da jim zakon narekuje, da sami lahko določijo datum referenduma v obdobju od 30 do 45 dni po njegovem razpisu, so imeli menda na voljo tri datume. Poleg druge nedelje v maju še 6. maj in 29. april, a naj bi bila ta dva zaradi praznikov in spomladanskih počitnic manj primerna.
Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič, ki je s pritožbo na vrhovno sodišče lani dosegel razveljavitev prvega referendumskega glasovanja in razpis novega odločanja volivcev, je že napovedal pritožbo, ker bi moralo glasovanje o drugem tiru potekati ali skupaj s parlamentarnimi volitvami ali, kar bi bilo še bolje, skupaj z novembrskimi lokalnimi volitvami.
Referenduma o zakonu o drugem tiru se je 24. septembra lani udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum ni uspel zaradi prenizke udeležbe, kar je prav posledica od predsedniških volitev ločenega datuma referenduma.

nazaj na vrh