Cerar se spreneveda, češ da vlada in koalicija normalno delujeta naprej

  • Napisal  G. B.
Le kaj si domišlja Miro Cerar? Le kaj si domišlja Miro Cerar? Foto: Matic Štojs Lomovšek

Premier Miro Cerar je ob robu današnjega obiska vlade v Posavju povedal, da vlada in koalicija kljub dvema preglasovanjema, ki sta se zgodili v zadnjem času, normalno delujeta naprej. Prepričan je, da bo vlada do konca mandata sprejela še kar nekaj pomembnih odločitev.

Po besedah Cerarja je SMC koalicijski partnerici - SD in DeSUS - v primeru uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju morala preglasovati, ker nista pristali na odpravo krivic, ki je bila direktorjem javnih zavodov in ravnateljem narejena leta 2006.

V primeru projekta za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti zavodov ter optimizacijo vodenja in poslovanja v javnih bolnišnicah, so v SMC koalicijske partnerice po besedah Cerarja preglasovali, ker vsako zaviranje tega, "da izvedemo sanacijske ukrepe, pomeni to, da se ne ukvarjamo s tem, kako je treba zdravstvo upravljati bolje, kot je bilo upravljano do zdaj". Dobro upravljanje vladi nalaga tudi zakon, je dejal.

Preglasovanje v vladi se sicer po besedah Cerarja zgodi le redko, saj si kot premier vedno želi, da bi se odločali sporazumno.

Glede menjave vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je Cerar dejal, da je trenutno vodstvo "žal izgubilo zaupanje javnosti in precejšnjega dela zdravnikov". "Zato podpiram odločitve, ki se dogajajo, in pa to, da se vodstvo zamenja," je dejal.

Glede zamenjave uprave Luke Koper je dejal, da je ta v pristojnosti nadzornega sveta. Si pa želi, da se najde rešitev, ki bo dobra za Luko Koper in projekte, ki jih vlada želi izvest v korist Luke Koper. "Tu potrebujemo neko normalno razvojno usmerjeno upravo," je dejal.

Zanimivo je, kako si Cerar domišlja, da vlada deluje normalno, ne glede na to, da počasi izgublja ministre. Pravosodni minister Goran Klemenčič si želi v Svet Evrope, v tujino si želi tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, medtem ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bolniško odsotna. Ob tem pa razpada tudi vladna koalicija…

nazaj na vrh