Mercedes s citatom dalajlame užalil čustva Kitajcev

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Mercedes s citatom dalajlame užalil čustva Kitajcev Yancho Sabev / Wikipedia

Nemški avtomobilski proizvajalec Mercedes-Benz se je Kitajcem javno opravičil, ker je "prizadel njihova čustva" s citatom tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame. Dalajlama je namreč za Peking separatist, objava njegove izjave na spletnem družbenem omrežju Instagram pa je naletela na ogorčene izzive kitajskih uporabnikov.

 

Mercedes-Benz je objavil fotografijo belega mercedesa na plaži, nad njim pa zapisal: "Poglej na situacijo z vseh strani in postal boš bolj odprt." Pod citat so podpisali dalajlamo in objavo pospremili z navedbo: "Začnite svoj teden s svežim pogledom na življenje s strani dalajlame."

Zen sporočilo ni doseglo svojega namena pri mnogih kitajskih uporabnikih, ki so se zgražali nad objavo citata prejemnika Nobelove nagrade za mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Peking namreč dalajlamo obtožuje, da je "volk v meniških oblačilih", ki si prizadeva za neodvisnost Tibeta prek "duhovnega terorizma".

Čeprav je Instagram na Kitajskem blokiran in večini Kitajcev nedostopen, je Mercedes-Benz objavo po protestih hitro zbrisal. Svoje opravičilo so objavili na kitajski "različici" Twitterja, spletnem družbenem omrežju Weibo.

"Čeprav smo to informacijo kar se da hitro izbrisali, vemo, da je prizadela čustva mnogih ljudi v tej državi," so zapisali v torek, ne da bi natančno navedli, na kaj se zapis nanaša. Objava je po njihovi oceni vsebovala "izredno nekorektne informacije", za kar jim je iskreno žal, so dodali.

"Nemudoma smo sprejeli realne korake za poglabljanje našega razumevanja kitajske kulture in vrednot, vključno z našimi kolegi v tujini, in za ustrezno reguliranje našega ravnanja," so nadaljevali.

Peking je Mercedesu prikimal. "Priznanje in poprava lastnih napak je osnova etike," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang.

Manj razumevajoči so kitajski mediji. "Mercedes-Benz, napravil si se za sovražnika kitajskega ljudstva," je zapisal People's Daily.

Mercedes-Benz je zadnje v vrsti mednarodnih podjetij, ki so pokleknila pod pritiskom uradnega Pekinga v skrbi za milijardni trg. Pred časom je bila izredno občutljiva kitajska vlada kritična do vrste multinacionalk, ki so kitajske regije, kot sta Tibet in Hongkong, na seznamu držav navajale ločeno. Hotelski verigi Marriott so začasno blokirali celo kitajsko spletno stran in aplikacijo.

nazaj na vrh