Vabilo na mednarodno konferenco "From Isonzo to Visegrad. The Great War from a Central European perspective"

  • Napisal  Veleposlaništvo Republike Poljske
Vabilo na mednarodno konferenco "From Isonzo to Visegrad. The Great War from a Central European perspective"

Obveščamo vas, da bo v torek, 25. aprila 2017, od 12.00 do 17.15 v prostorih Goriškega muzeja na Gradu Kromberk ob 100. obletnici dogodkov med prvo svetovno vojno potekala mednarodna znanstvena konferenca Od Soče do Višegrada. Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive From Isonzo to Visegrad. The Great War from a Central European perspectiveMednarodno konferenco, ki se bo odvijala pod okriljem predsedovanja Poljske Višegrajski skupini, organizirajo veleposlaništva Republike Poljske, Češke republike, Slovaške republike in Madžarske ter Častni konzulat Republike Poljske v Novi Gorici v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Univerzo v Novi Gorici in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti.

Konferenca predstavlja priložnost, da na burno preteklost Evrope pogledamo z vidika srednjeevropskih narodov. Udeleženci konference bodo imeli priložnost, da se seznanijo z  zgodovinskim obdobjem, v kateri se vojaki niso vedno bojevali za svojo stvar, temveč pogosto proti prijateljskim narodom ali pa celo proti svojim rojakom. Vojna, ki je terjala na milijone človeških žrtev in v kateri je bil uničen velik del naše regije, pa je vplivala na nastanek novih držav in obnovo starih, predvsem pa privedla do konca nadvlade tujih cesarstev na tem področju. Po stotih letih živimo v Srednji Evropi v obdobju miru, naši narodi so svobodni, kar je temelj za njihov nadaljnji nepretrgan razvoj. To ne bi bilo mogoče brez srednjeevropskega sodelovanja, ki je eden izmed pogojev za zagotavljanje današnjih razmer. Namen konference, ki bo 25. aprila, je vzbuditi zanimanje za teme, povezane z zgodovino sodelovanja v regiji z različnih vidikov ter spodbuditi proučevanje tovrstnih vsebin.

Na Gradu Kromberk bodo udeležence konference uvodoma pozdravili Nj. eksc. Paweł Czerwiński, veleposlanik Republike Poljske, prof. dr.  Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, ter gospod Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica. Na znanstveni konferenci „Od Soče do Višegrada. Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive From Isonzo to Visegrad. The Great War from a Central European perspective" bodo svoje izsledke raziskovanja vélike vojne (kot npr. soška fronta in preboj pri Kobaridu, posamezni narodi v avstro-ogrski vojski, begunci, morala, nacionalno vprašanje, problematika prezentacije prve svetovne vojne …), predstavili ugledni zgodovinarji in raziskovalci iz Slovenije, Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške: prof. dr. Petra Svoljšak, Slovenska akademija znanosti in umetnosti; dr. Marianna Oravcová, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike; dr. Tibor Balla, podpolkovnik, Ministrstvo za obrambo Madžarske, Inštitut in muzej vojaške zgodovine; dr. hab. Piotr Szlanta, Univerza v Varšavi; dr. Jiří Hutečka,  Univerza Hradec Králové; mgr. Kamil Ruszała, Jagiellonska univerza (Krakov); dr. Gergely Sally, Ministrstvo za obrambo Madžarske, Inštitut in muzej vojaške zgodovine; in mag. Tadej Koren, Fundacija Poti miru v Posočju.

Ob tej priložnosti bo v Gradu Kromberk na ogled dokumentarna razstava Vojni fotografi (ki jo pripravlja Veleposlaništvo Češke republike).

Delovni jezik mednarodne konference „Od Soče do Višegrada. Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive From Isonzo to Visegrad. The Great War from a Central European perspective" bo angleščina.

Vstop prost.

nazaj na vrh