V spomin Zlatku Belasu

  • Napisal  Dr. Lojze Zorn
V spomin Zlatku Belasu Foto: Vir: Twitter

Toplega aprilskega dne me je presunila nenadna novica o prijateljevi smrti.

Spoznala sva se pred tremi leti, ko sva skupaj vodila aktivnosti v zvezi s parlamentarnimi volitvami.

Zlatko je bil vedno nasmejan, prisrčen in odkrit prijatelj. Pogrešal bom njegov topli stisk rok, njegovo vedrino in odkrito prijateljstvo.

Rodil se je v skromni družini v Varaždinu. Nekaj časa je delal v Avstriji kot visoko usposobljen graditelj dvigal, pozneje se je za stalno preselil v Slovenijo, kjer je nadaljeval delo v samostojnem podjetju.

V Sloveniji si je ustvaril družino in z ženo Silvo sta vzgojila dva prijazna in delovna sinova. Živel je zadovoljen in srečen s svojo ženo v Luciji. Posebno je bil navezan na svojo vnučko, ljubko klepetavo deklico,ki je tako rada videla svojega dedka.

V Sloveniji se je takoj priključil naši SDS stranki. Čeprav Hrvat po rodu, je občutil veliko ljubezen do nove domovine Slovenije. Bil je bolj slovenski kot Slovenci sami. Aktivno je deloval v OO SDS Piran ter vodil seniorsko sekcijo. Želel si je in prepričano veroval v pravno, socialno uravnoteženo in demokratično državo.

Globoko ga je prizadela afera Patria. Neutrudno se je udeleževal protestov pred sodiščem in vršil častno stražo našemu predsedniku na Dobu. Nepogrešljivi so bili njegovi transparenti.

Zlatko, veliko si naredil za zmago demokratičnih sil v Sloveniji, žal pa nisi dočakal nove pomladi po kateri si toliko hrepenel. Izgorel si prezgodaj kot suho trsje v močnem vetru.

Prekratko so ti sijale zvezde in grelo toplo sonce.

Pogrešali bomo tvoje vedro razpoloženje, prešerni nasmeh in toplino tvojih oči.

Obljubljamo ti, da bomo nadaljevali tvoje delo, dokler ne bodo uresničeni tvoji ideali. Zopet bo prišla pomlad, v to smo prepričani in vemo, da se nisi zaman boril za boljšo prihodnost.

Hvala za vse, kar si storil za našo domovino.

Dr. Lojze Zorn

nazaj na vrh