Praznik rojstva Device Marije

  • Napisal  Romarski urad Brezje
Današnja maša Današnja maša Foto: Romarski urad Brezje

Danes praznujemo praznik rojstva Device Marije. Kot pravi glavna prošnja današnje svete maše “... je rojstvo Device Marije oznanilo začetek zveličanja.” Preko Marije je Bog našel dostop do človeštva in zato je današnji dan še prav poseben praznik.

Ob prazniku je na trgu pred baziliko sveto mašo daroval upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Da je praznik Marijinega rojstva med ljudmi zelo priljubljen je pokazalo tudi veliko število romarjev, preko 1500, ki so se udeležili slovesne svete maše na trgu pred baziliko.

Uvodoma je romarje pozdravil rektor brezjanskega svetišča, dr. p. Robert Bahčič, ki je spomnil na nedavno 110-letnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj. "In danes nas Marija spet zbira ob prazniku svojega rojstva. Prišli smo, da jo počastimo. Prišli smo tudi zato, da se ji zahvalimo za vse, kar prejemamo po njej in da jo tudi prosimo, da bi nam še naprej stala ob strani v našem vsakdanjem življenju, v vseh naših preizkušnjah in težavah," je dejal p. Robert Bahčič, ki je nato pozdravil upokojenega mariborskega nadškofa Turnška.

Marija je prejela življenje, ga živela kot dar in ga uresničevala, od prvega trenutka do konca, je povedal in dodal, da je Marija enkraten zgled, kako je Bog v njenem življenju vse uporabi v dobro. "Bog je na poseben način Marijo poznal, jo je izvolil, jo poklical in Marija je na en enkraten način odgovorila: Tukaj sem. Zgodi se mi po tvoji besedi. V Mariji se je uresničilo v vsej polnosti to, kar delno lahko ugotavljamo tudi v naši zgodovini, da se je v njej v polnosti uresničilo to, kar nam je Pavel položil na srce: Bratje in sestre. Vemo, da tisti, ki Boga ljubijo vse pripomore k dobremu."

Zaupajte Bogu in po Mariji darujte Bogu svoje življenje, je zbrane nadalje povabil nadškof Turnšek.

Po zaključku svete maše je v dvorani nad zakristijo sledilo srečanje za stare starše, ki ga je organiziral Glas starih staršev – Združenje starih staršev Slovenije. Naslov letošnjega srečanja je bil Razširjena družina - vezi iz roda v rod.

nazaj na vrh