Patricija Šulin: 25 milijonov otrok v EU živi v revščini

  • Napisal  Patricija Šulin
Preveč otrok v EU je prikrajšanih in v revščini. Preveč otrok v EU je prikrajšanih in v revščini. Foto: Vir: Twitter

"Okoli milijarda otrok po vsem svetu, od tega 25 milijonov v EU, je izpostavljena revščini in socialni izključenosti, število revnih otrok pa je drastično naraslo v času gospodarske krize. Konkretno v Sloveniji je število revnih otrok naraslo na 56.000, kar znaša za kar 7000 več kot pred začetkom krize, po podatkih Eurostata pa se je ta številka v lanskem letu v Sloveniji še povečala in sicer na 63.000 revnih otrok," je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu ob razpravi o revščini otrok poudarila evropska poslanka Patricija Šulin, ki je dodala, da država v času gospodarske krize ni sprejela dodatnih ukrepov, ki bi bili usmerjeni direktno na zaščito otrok.

"Revni otroci so bolj kot njihovi vrstniki izpostavljeni kroničnim boleznim in imajo več zdravstvenih težav, tudi, zaradi neurejenih, vlažnih in neogrevanih bivanjskih prostorov in slabe in skromne prehrane. Pri najrevnejših otrocih pa lakota nemalokrat vodi celo v smrt. Zaradi lakote tako dnevno izgubi življenje okoli 25.000 ljudi na svetu, med njimi največ otrok," je bila jasna Šulinova, ki je v razpravi opozorila, da je več kot 150 milijonov otrok mlajših od 14 let podvrženih izkoriščanju.

"Opravljajo nevarna dela, s tem sta ogrožena njihovo zdravje in razvoj, odvzeta pa jim je pravica do igre in izobraževanja. Zasužnjeni in prisilno zaposleni otroci v večini postanejo žrtve zlorab, nasilja, prostitucije, preprodaje in drugih kriminalnih dejanj. Zaradi pomanjkanja izobrazbe in zavedanja lastnih pravic pa se to nadaljuje tudi v odraslo dobo.," je še dodala poslanka v Evropskem parlamentu.

"Zmanjšanje revščine in dobrobit otrok tako ostaja eden največjih izzivov. Socialni transferji revščine ne zmorejo več učinkovito blažiti, zato so nujni dodatni ukrepi, za dvig gospodarske rasti in odprave brezposelnosti," je razpravo zaključila Šulinova, ki je pozvala države članice naj naredijo vse kar je v njihovi moči, da se Konvencija o otrokovih pravicah v polnosti uveljavi.

nazaj na vrh