Napovedi dogodkov v slovenskem zamejstvu

  • Napisal  Janez Sregar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ljubljana. Ljubljana. Urban Cerjak

Številnih prireditev ob Prešernovem dnevu vam pretekli teden z našo e-okrožnico nismo uspeli najaviti. A so se med Slovenci v zamejstvu in tujini zvrstile od Celovca, Dunaja, Gradca in Monoštra do Zagreba in drugod; tudi z udeležbo več slovenskih ministrov in državnih sekretarjev. Trajno sled tokratnega praznovanja je v Gradcu mogoče videti na pokopališču St. Peter, kjer so odkrili nagrobnik skladatelju Benjaminu Ipavcu (1829-1908). Kot ste najbrž že zasledili, pa je bilo in je še najbolj »prešerno« po ljubljanski podelitvi Prešernovih nagrad... Osrednja Prešernova prireditev v Italiji bo šele ta petek, 16.2.2018 v Kulturnem domu v Trstu in to pod parafraziranim Cankarjevim naslovom »Očiščenje in pomlajenje?«.

 

O bodočem čezmejnem povezovanju in sodelovanju na različnih področjih je pretekli petek tekla beseda tudi ob obisku ministrov Gorazda Žmavca in Petra Gašperšiča na avstrijskem Koroškem, in sicer ob priložnosti prve skupne seje Sveta Koroške regije in Upravne skupnosti okraja Velikovec.

Če smo že zamudili najavo treh razstav slovenskih zamejskih umetnikov v Sloveniji, lahko vsaj priporočimo njihov ogled v prihodnjih dneh in tednih.

Tako v Galeriji Photon v Ljubljani (Trg prekomorskih brigad 1) predstavlja izbor »Big Sur Real« štajerski umetniški fotograf Branko Lenart, soustanovitelj in nekdanji predsednik Kulturnega društva Člen 7 iz Gradca oz. Pavlove hiše iz Potrne v Radgonskem kotu. Rojen 15.6.1948 na Ptuju, se je pri šestih letih s svojimi starši preselil v Avstrijo. V Gradcu je študiral na Pedagoški akademiji in predaval fotografijo na Višji državni šoli za umetnost in oblikovanje. Od 1968 prireja samostojne in skupinske razstave v Avstriji, Sloveniji in mednarodnem prostoru; je član graškega umetniškega društva »Forum Stadtpark«. Živi in ustvarja v Gradcu in Piranu. Že od mladosti ga privlačijo potovanja, zlasti okrog Mediterana in po Južni Ameriki. Izbor tridesetih “najboljših” fotografskih impresij s potovanj iz skoraj štiridesetletnega obdobja je v nekem smislu (samo)poklon ob avtorjevi bližnji sedemdesetletnici.

V Mestni galeriji Nova Gorica (Bevkov trg 4) se od preteklega petka do petka, 2.3.2018 s kolaži »Predrzno črna!« predstavlja priznani koroški umetnik Rudi Benetik. Rodil se je 16.2.1960 v Podjuni pri Globasnici, kjer tudi živi in dela. Leta 1985 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (kjer so bili njegovi profesorji mdr. Andrej Jemec, Janez Bernik in Bogdan Borčić). Po izpopolnjevanju v Salzburgu je prejel številne nagrade, njegova dela so v zbirkah evropskih muzejev in galerij ter so bila razstavljena v Avstriji, Sloveniji, v ducatu drugih evropskih držav, v ZDA, Indiji in Južni Koreji. Za novogoriško razstavo je pripravil novo serijo del, kjer je za pristno črnino uporabil saje, ostanke živega ognja iz peči v ateljeju, pomešane z belimi pigmenti in akrilnim vezivom.

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju (Glavni trg 18) bo do srede, 4.4.2018 od torka do petka med 10.00 in 18.00, ob sobotah med 10.00 in 13.00) odprta razstava »Samotni brin sredi morja rase: primorski umetniki iz zasebnih zbirk«.

Že danes dopoldne, v četrtek, 13.2.2018 ob 11.00 pa bodo v predavalnici 102 na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani (Aškerčeva 2/I.) ob nedavni 70-letnici zaslužnega profesorja dr. Dušana Nečaka predstavili »Nečakov zbornik: Procesi, teme in dogodki iz 19. in 20. stoletja«; izšel je kot 25. zvezek zbirke »Historia«. Jubilantovo pedagoško in raziskovalno delo, v katerem so bile tudi koroške in druge narodno-manjšinske teme, bodo predstavili dr. Alenka Cedilnik, dr. Roman Kuhar, dr. Božo Repe in recenzent zbornika dr. Gorazd Bajc. Zbornik s 43 razpravami bo ta dan v knjigarni Filozofske fakultete na voljo z 20-odstotnim popustom.

Drevi, v torek, 13.2.2018 ob 20.00 bo v oddaji »Slovenska zemlja v pesmi in besedi« na Prvem programu Radia Slovenija urednica mag. Simona Moličnik predstavila zbirko Tiha zemlja, pesemsko izročilo z Radiš in iz okolice; v knjigi s 620 stranmi in dodanim trojnim CD-jem je Nužej Tolmaier, dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze in predsednik Narodopisnega inštituta Urban Jarnik v Celovcu zbral več kot 350 zapisov ljudskih pesmi z dodanimi zvočnimi posnetki in z obsežnim strokovnim spremnim besedilom. Več o oddaji na https://radioprvi.rtvslo.si/2018/02/slovenska-zemlja-v-pesmi-in-besedi-139/ in v rubriki »Dobra glasba, dober dan« že zjutraj ob 9.10, prav tako na Prvem programu Radia Slovenija.

V torek, 13.2.2018 ob 19.00 bo v Hiši literature na Dunaju (Zieglergasse 26A, 1070 Wien) Aleksander Studen-Kirchner kot moderator predstavil slovenskega pisatelja, pesnika in dramatika Franja Frančiča (*1958) in njegovega prevajalca Erwina Köstlerja. Ob izidu nove Frančičeve knjige v nemškem prevodu („Kindheit“, Klagenfurt: Sisyphus 2017) se bodo pogovarjali o njej in o avtobiografskih elementih v literaturi. Več o večernem dogodku na http://www.skica.at/Artikel/News_deu_Ins_Deutsche_%C3%BCbersetzt_von_Erwin_K%C3%B6stler_mit_Franjo_Fran%C4%8Di%C4%8D_Lesung_und_Gespr%C3%A4ch_im_Literaturhaus_Wien] .

V sredo, 14.2.2018 ob 11.00 bodo v prostorih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu (Ljubljana, Erjavčeva 15) predstavili knjigo o življenju in delu profesorja Viljema Černa (Bardo 24.7.1937 – 21.7.2017) »Na izpostavljenem mestu«; spregovorili bodo minister Gorazd Žmavc, predsednik SKGZ Rudi Pavšič in urednik knjige Igor Tuta. - Vstop je prost; vabljeni! - Knjigo bodo v Kulturnem domu v Gorici predstavili v ponedeljek, 19.2.2018 ob 18.00.

V petek, 16.2.2018 ob 18.30 bo v Campus Ad Fontes v Dobrli vasi (Bahnstrasse 55, 9141 Eberndorf) podijska diskusija (v nemščini) "Koristimo priložnosti – soočimo se z izzivi: Industrija, obrt & rokodelstvo, turizem, infrastruktura". Sodelujejo: Harald Mahrer (predsednik Avstrijskega gospodarskega združenja), Boštjan Gorjup (predsednik Gospodarske zbornice Slovenije); moderacija: Marian Wakounig z Zveznega ministrstva za finance. čeprav je uradni rok za prijave udeležbe potekel včeraj, lahko še poskusite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

V soboto, 17.2.2018 ob 15.00 bo v stolnici pri Gospej sveti svečano odprtje gosposvetskega križevega pota koroškega slovenskega arhitekta in likovnega umetnika mag. Karla Vouka. Ob avtorju bo spregovoril še krajevni župnik Josef-Klaus Donko, križev pot bo blagoslovil krški škof dr. Alois Schwarz, glasbeni okvir pa bo predstavljala izvedba skladbe Passion – I. Station skladatelja Alberta Seidla.

 

V ponedeljek, 19.2.2018 ob 18.00 vabi Slovenski center PEN v dvorano DSP in PEN na Tomšičevi ulici 12 v Ljubljani na literarni večer »Vertikale smeha, tangentica zavzetosti, horizontale strasti«. Gostje bodo trije slovenski pesniki: koroški Dunajčan in (po novem) Ljubljančan Jani Oswald, ljubljanski Kraševec Milan Jesih ter tržaški Kraševec Marko Kravos. Ob branju svojih pesmi bodo spregovorili o smehu kot katarzični učinkovini v poeziji. - Vstop prost!

 

V torek, 20.2.2018 ob 18.00 vabi poslovodja Slovenskega inštituta na Dunaju dr. Vincenc Rajšp v dvorano Inštituta za avstrijske vede (1010 Wien, Hanuschgasse 3, stopnišče 4, dvorišče 2, 1. nadstropje) na predstavitev petih novih knjig na skupno temo »500 Jahre Reformation : 1517-2017«. Večer bo moderiral dr. Feliks J. Bister, knjige pa bodo predstavili: dr. Vincenc Rajšp, Geza Filo, Ulrich Andreas Wien, Jan B. Lašek in Peter Kónya.

 

V sredo, 21.2.2018 ob 18.00 bodo v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu (Viktringer Ring 26) predstavili knjigo novinarke in publicistke Darke Zvonar Predan »Tržaški pogovori«, z 18 intervjuji s pisatelji, pesniki, igralci, profesorji in drugimi, ki so odstirali pogled na Trst in njegovo slovensko komponento. Z avtorico se bo pogovarjal tržaški časnikar Ivo Jevnikar, odlomke iz dela pa bosta brala tržaška igralca Maja Blagovič in Vladimir Jurc.

 

V sredo, 21.2.2018 ob 19.00 vabi DSP - Društvo slovenskih pisateljev v Klub CD – Cankarjevega doma v Ljubljani na pesniško glasbeni večer ob svetovnem dnevu maternega jezika: »Rezijanska srčna govorica«. Večer bosta oblikovali pesnica in varuhinja rezijanskega izročila Silvana Paletti ter pevka ljudskih pesmi Bogdana Herman. Silvana Paletti (*1947, Ravanca v Reziji, po poklicu medicinska sestra) je častna članica Slovenskega centra PEN in prejemnica nagrade Mira za leto 2016. - Na blagajni CD si zagotovite brezplačne vstopnice!

Kljub koroškim šolskim počitnicam in iztekanju pustnega časa je predstavitev različnih dejavnosti – tudi čezmejnih in brezmejnih – vsekakor najavljenih še za več naših e-vestičk. Zdržite do prihodnjič, lep pozdrav in vse dobro!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

nazaj na vrh