Magajna: Obtožnica v znani aferi iz pred let je padla

  • Napisal  Demokracija
Andrej Magajna Andrej Magajna Foto: Matic Štojs

Spoštovana ga. Eva Irgl - predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti

!

Najprej vesela novica za mene. Obtožnica v znani aferi iz pred let je padla.

Na glavni obravnavi, do katere je prišlo po šestih letih (!), (do obtožnice v bistvu sploh ne bi smelo priti / zato bom uveljavljal odškodnine) je prišlo do oprostile sodbe. Če malo parafraziram: Po šestih letih je zadeva padla v »šestih minutah« - gladko, hitro in enostavno.

Tožilec se na oprostilno razsodbo sploh ni pritožil, in že na sami glavni obravnavi argumentom obrambe praktično ni ugovarjal.

Torej večletna agonija preiskave in pregona je končana - tako kot je bilo že na začetku pričakovano. Zakaj se je vleklo in vleklo pa je druga zgodba.
Epilog pa odpira drugo zgodbo, ki pa je mnogo hujša kot izhodiščni sum posedovanja slike »mladoletnega dekleta v hlačah z golim oprsjem«. Med drugim tudi tudi neodgovoren poseg integriteto stanovalcev ob hišnih preiskavah in s tem povezan poseg v človekove pravice. Posebno zato, ker so ob preiskavah uporabili take metode, ki posegajo v zasebnost posameznikov. V mojem primeru namreč niso pregledovali po digitalnih zgoščenih vrednostih ampak so fizično " po dolgem in počez" datoteke vseh družinskih članov.

Veliko bolj zaskrbljujoče pa je torej to, bolj kot sam predmet preiskave, kaj se je v tem času odkrivalo in tudi potrdilo. Že na začetku afere novembra 2010, če se spomnimo, je bilo rečeno, da preiskava ni bila uperjena zoper mene, ampak, da je bila po sredi široka akcija po Sloveniji (zaradi otroške pornografije), ki je zajela skupaj 21 družin.

Sum, da je šlo za zrežirano zadevoin da so bili ostali le koleteralna škoda, pa je po prejeti informaciji postal še bolj utemeljen. Gre za podatek, da je sodni epilog doživel (od vseh 21 primerov !) samo en samcat in še to ne vemo za kaj. Sumljivo mi je bilo že prej , saj niso hoteli podati evalvacij, ocen uspeha preiskav. Bilo je sicer nekaj ovadb, ki pa so že padle na tožilstvu. Poseg v stanovanja mora biti zelo zelo utemeljen in preiskave morajo prinesti rezultate. Tudi, če ni bila posredi zrežirana zadeva, ki naj ustvarja videz resne, široke akcije, je šlo vsekakor za neodgovorno in nestrokovno početje.

Hišne preiskavi so poseg v integriteto družin, da ne govorim o škodi, ki jim je bila storjena z zasegi računalnikov. Ti so za mnoge delovno sredstvo. Meni in družinskim članom računalnikov jih do danes niso vrnili. »Izgubili« pa so tudi vse forenzične kopije in kakor kaže naših datotek ne bomo nikoli videli.

Zadeve imam dokumentirane - tokrat zgolj informacija pred tiskovno konferenco, ki jo bom sklical v kratkem. O njej bom tudi vas obvestil. Po njej pa bi se rad, enkrat po dogovoru zglasil tudi pri vas.

nazaj na vrh