Mag. Branko Grims: Slovenija ne sme nuditi azilne zaščite migrantom, ki storijo kazniva dejanja

Poslanec SDS, Bramko Grims. Poslanec SDS, Bramko Grims. Matic Štojs Lomovšek

Ilegalnega migranta, ki je pri nas storil kaznivo dejanje, je potrebno pospremiti do meje in mu reči zbogom. Poslanke in poslanci so zadnji dan marčevske seje Državnega zbora odločali tudi o noveli zakona o mednarodni zaščiti, ki so ga v proceduro vložili v poslanski skupini SDS. V imenu predlagatelja je novelo predstavil poslanec mag. Branko Grims.

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, je v nadaljevanju.

MAG. BRANKO GRIMS: Edini cilj predlagateljev iz Slovenske demokratske stranke, je bil zagotovitev večje varnosti. Za koga zaostrujemo mi zakonodajo? Samo za tiste, ki bi storili kaznivo dejanje oziroma bi za to obstajal utemeljen sum za tiste, ki bi jih izgnala neka druga država. Ob enem pospešujemo postopke v največji možni meri, ker je to v ekonomskem, socialnem in razvojnem interesu države Slovenije, kajti vsi veste, da vsak mesec vsakega azilanta v Sloveniji po ugotovitvah Računskega sodišča stane najmanj 1963 evrov slovenske davkoplačevalce. Medtem ko slovenski zaposleni delavec dobi 600 evrov na mesec, upokojenec je pa srečen, če dobi toliko. To se pravi trikrat več za enega ilegalnega migranta kot za državljanko ali državljana Republike Slovenije, to je lažen humanizem gospe in gospodje, to je lažna solidarnost, to je uničevanje lastnega naroda in njegovih razvojnih potencialov, to je v bistvu največja veleizdaja, ki sploh obstaja, izdaja nad lastnim narodom.

Govorite o mednarodnih aktih – če bi se spoštovalo mednarodne akte, se nič od tega, kar se je zgodilo v zadnjih letih, sploh ne bi moglo zgoditi, kajti beguncev po mednarodnih aktih v Sloveniji ni pa tudi v Evropski uniji jih ni, jih ne bi moralo biti, vsaj teh ne, ki jih veš čas ponujate. Pravi begunci so bili samo tisti iz Ukrajine, ki so se umaknili pred nasiljem proruskih enot, ampak te pa, ne boste verjeli, evropske institucije ne obravnavajo kot prave begunce in sploh o njih ne govorijo, zanje ne obstajajo kvote, pa jih je en milijon samo na Poljskem, pa še drugod po državah predvsem Višegrajske skupine. Nemčija pa jih je 99,9 % zavrnila že na sami meji v večno sramoto iste Nemčije, ki je sicer rekla da radikalnemu islamu, pridite vsi, meje so odprte in zato imamo norišnico, ki jo imamo, ker si je en del politike vzel pravico, da je kršil mednarodne akte.

Ne se zdaj sklicevat nanje, to je bila groba kršitev slovenskih predpisov in mednarodnih predpisov, da se je meje tako odprlo, kot se jih je v preteklem obdobju. In s tem se je sprostilo zapornice in tej zadevi se sploh ne vidi konca. Po mednarodnih aktih si ti begunec samo v prvi varni državi, še najmanj pa je po mednarodnih aktih dopustno, da se kar sprehaja nekdo iz ene države v drugo in gre v eno ciljno državo, ker mu je tam najbolj fletno. Temu se reče azilni šoping, gospe in gospodje, to je bilo do pred kratkim kaznivo dejanje pa še zmeraj je po uradnih aktih kaznivo dejanje, samo nihče več tega ne preganja, zdaj je to kar uradna politika in se celo nanje sklicujejo v imenu nekega humanizma. Pa bejžte no, še par let nazaj je bil poseben posvet v Evropski uniji, kako preprečevati azilni šoping, da bi nekdo šel kar sam tamle v eno državo, ki mu ravno paše, prositi za azil. Tega pa niste vedeli, ne? No, zanimivo pa odločate o stvareh, ki jih ne poznate.

Izraženo je bilo, da je Slovenija neprodušno zaprla meje. Zdaj jaz ne vem, a živimo v paralelnim svetovih ali pa so gospodje levičarji prileteli z lune na glavo in to dvakrat. Skozi Slovenijo je pol milijona ilegalnih migrantov in še vedno prehajajo, sicer ne več organizirano, o tistem, čemer smo rekli »Cerar ekspres«, ampak zdaj pač v razpršenem toku, vsi mogoči »švercerji« z njimi, delno sami, delno brezvestni posamezniki iz takega ali drugačnega razloga. Prestreže se po hrvaških ocenah, to so uradne ocene njihovih služb, k večjemu enega od petih, toliko, da si predstavljate koliko je tega.

Tisto, da pa pri nas ni ostalo, ne vem, koliko azilantov, pa ni niti slučajno rezultat predpisov, ampak tistega, kar je tako lepo povedal tisti Sirijec, ki so ga vprašali: »Glejte, Slovenija je tako lepa, ali bi vi ostali tukaj, ko hočete naprej proti Nemčiji?« Pa je on odgovoril: »Slovenija? Tukaj? O, fuj, socializem, fuj, rdeča zvezda, fuj, Stalin, fuj, Lenin. Grem naprej.« Zato azilanti niso ostali tukaj. Ker smo tak rdeči eksot po vaši zaslugi, da še azilanti bežijo drugam, ker jim je jasno, koliko je ura. Res pa je, da so se stvari spremenile, kajti prej so povsod dobivali žepnino, prej so bili povsod sprejeti. Zdaj je tako neumna samo še Slovenija. Slovenija je edina država, ki še daje žepnino migrantom, da pridejo sem prositi za azil oziroma dajejo vloge.

Kvote so mrtve, to je treba jasno povedati. Naša vlada je edina, ki to še izvaja. Kvote so se ves čas izigravale, tudi tiste države, ki so se nanje najbolj sklicevale, recimo država, iz katere prihaja vrli vodja Evropske komisije, ki zdaj drugim vsiljuje kvote. A veste, kaj so oni naredili? To je javna skrivnost. Oni so pobrali vse tiste, ki so pokazali kakšen milijonček evrov, so jih uvozili in zdaj vpijejo: »Glejte, kako širokogrudno smo sprejeli azilante. Zdaj jih pa dajte še vi.« Seveda za druge pa ostanejo tisti, ki nič nimajo in ki, mimogrede, predstavljajo vse drugo samo beguncev ne. Kakšni begunci pa so iz Maroka, Alžirije, Egipta? To so države, kjer niti slučajno ni nobene vojne pa je še dolgo ni bilo, mimogrede, med njimi je tudi ogromno prebivalcev Kosova, Albanije in tako naprej, da jih ne naštevam. To z begunstvom nima nobene zveze, to je čista zloraba predpisov. Zloraba v imenu lažnega humanizma, izdaja lastnega naroda in v SDS ne bomo na to pristali, to vam garantiram.

Kaj se potem zgodi? Bom parafraziral gospode iz Levice, ki so šli tako lepo nekaj podtikati. To se pravi, če je bilo tisto po njihovem vizija, kakšna bi bila desna Slovenija, bom pa jaz povedal, kako bi izgledala vizija leve Slovenije po enaki logiki, kot je bila prej predstavljena. Izgledala bi približno takole – stotine mrtvih v terorističnih napadih, na tisoče ranjenih, štiristo napadov s kislino, štiristo napadov s kislino je bilo v zadnjem obdobju samo v Veliki Britaniji, o tem se pri nas sploh ne poroča. To je zadeva, ki je pred vdorom radikalnega islama v Evropi sploh ni nihče poznal. Potem, umori iz časti. Zadnji vikend so v Nemčiji imenovali »Messerstecherei« vikend, ker je bilo toliko napadov z noži s strani ilegalnih migrantov. Ste to vedeli? O tem v Sloveniji nihče ne poroča. Potem umorjeni policisti, pokajoče bombe. Švedska, ki je bila nekoč zgled celemu svetu, vsi smo dejali, »to je pa res država, kjer se imajo ljudje radi, kjer lepo živijo, bogata, mirna, prijazna država dobrih ljudi.« Danes je to svetovna prestolnica posilstev, ker so skozi desetletja uvažali ilegalne migrante iz področja radikalnega islama, ki imajo popolnoma druge predstave. To so ljudje, ki so drugače vzgojeni, ki imajo druge vrednote, ki pač v Evropo ne sodijo. To je treba zelo jasno povedati. Radikalni islam v Evropo ne sodi in nima tukaj kaj iskati. Ga je treba nagnati, od koder je prišel, sicer v Evropi nikoli več ne bo ne miru in ne varnosti za ljudi.

Ne misliti, da je Slovenija pred tem imuna. Tudi v Sloveniji so zaradi ilegalnih migrantov oziroma azilantov že bila seksualna kazniva dejanja, poskus umora, hudo nasilništvo, pa ne samo eno, ropi, tatvine, vse mogoče in nemogoče oblike prekrškov javnega reda in miru. Tega je bilo kolikor hočete. Ali je kdo o tem poročal? Ko sem prvič omenjal, da je prišlo tudi že do spolnega nasilja, je večina medijev zapisala, da to ni res, edino Slovenske novice so bile tako korektne, da so šle to preverit in seveda je policija to potrdila. Pa vam dam še namig – ni bil samo en primer, preiskuje se jih več.

Zakaj je to tako pomembno? Stvari, kot sem povedal, so se spremenile, gospe in gospodje. V pravu velja, da se, ko začneš en postopek, vedno uporablja bolj milo obliko zakona. Tisti zakon, ki je bolj v tvojo korist do dokončanja tistega postopka, zato je treba sedaj misliti, zaradi spremenjenih okoliščin. Ne tako, kot se je leta 2015, ko sem takole opozarjal, delalo norca, ha, ha, kakšni migranti, vam se pa prikazuje nekaj. Čez par mesecev so pa topotali pol milijona ilegalnih migrantov čez Slovenijo pa ni bilo nikomur več do smeha. Ko se je že videlo, da bodo prišli, pa sem ponovno opozarjal, da bi morali postaviti ograjo. Mi ne moremo obraniti cele Evrope, lahko pa ubranimo Slovenijo. Pa se je spet posmehovalo, saj smo zmenjeni s sosedi, saj to je jasno, smo zmenjeni s temi, z drugimi ni nobenega problema, samo strašite ljudi. Koliko časa je velja tisti dogovor? Tudi 24 ur ni veljal. Tisti hip, ko so prišli, je bilo konec vseh dogovorov. Pač se moraš zanesti samo sam na sebe in to je treba pravočasno misliti.

Zaradi teh spremenjenih okoliščin, gospe in gospodje, bo katastrofa, če se bo Slovenija oblikovala kot neko pribežališče za tiste, ki jih bodo drugi izgnali oziroma za tiste, ki počnejo bodisi kazniva dejanja bodisi hude prekrške s področja javnega reda in miru. Vse ostale vlade sedaj napovedujejo remigracijo, da bodo pošiljali ilegalne migrante, od koder so prišli azilanti, da bodo to maksimalno pospešili. Ravno sosednji državi napovedujeta izgon izjemno velikega števila ljudi. Jaz ne vem, ali si sploh predstavljate kaj je izgon 600.000 ilegalnih migrantov iz Italije, ki ga napoveduje desna vlada. Samo en odstotek tega pa bo Slovenija v zelo velikih težavah. Verjemite, da ti ljudje ne bodo čakali tam, oni bodo pač iskali izhod, da ostanejo nekje v Evropski uniji. Kam bodo šli?

Macron v tem trenutku v Franciji sprejema poseben paket zakonodaje, katerega sestavni del je tudi to, da bo ilegalni prehod meje znova kaznivo dejanje. To bi morala Slovenija uvesti. Isto mejo imamo, z isto državo, z Italijo. Švica je s tanki zaprla in zaščitila mejo. Tam nihče ne pride čez, tam se strelja, če je treba. Avstrija ima pripravljene posebne vojaške enote, to je že dvakrat prikazala. Z njimi lahko zapre Brenner kadar hoče. Poleg tega Brenner, zaradi svoje višine ni ravno priljubljen cilj ilegalnih migrantov oziroma azilantov za prehod. Katera meja, potem ostane? Slovenija. Slovenija, ki je že tako odprta proti jugu. Kjer je edino, kar se je izkazalo kot res dobro in učinkovito, je žica na južni meji pa se kljub temu zgodi, da gredo ilegalni migranti sedaj čez tam, kjer te žice ni. Več kot 95 % jih gre tam, kjer žice ni, se pravi, da žica še kako dobro učinkuje preventivno. Pa kljub temu so v SD, Marjan Šarc in Levičarji za to, da se to ograjo takoj odstrani, da se opre meje v takih razmerah, ko so se stvari spremenile, ko je jasno, da nihče več ne bo zlahka odšel kam naprej in bo Slovenija postajala vse bolj žep, Slovenija bo postajala tudi ciljna država za ilegalne migrante oziroma azilante.

Slovenija ni nikomur dolžna dajati azilne zaščite. Če bi bila v sosednji državi vojna, bi bila Slovenija prva varna država, bi jasno vse begunce sprejeli, ni nobenega problema, komur bi bilo ogroženo življenje. Sedaj je pa to tako, država lahko kogarkoli razglasi za begunca, če to hoče, ni ji pa treba. Dokaz za to je bil tisti amandma same vlade, ki ga je nekoč predlagala gospa ministrica pa ste ga vi podrli, potem lastna koalicija. Da nihče, ki vstopi v Slovenijo preko varne države oziroma iz varne države, nima pravice do azila v Sloveniji, kar je to popolnoma in edino skladno z mednarodnimi akti, na katere se sicer vi sklicujete in zaradi tega je treba misliti naprej.

Potem še, kako se z lažnim humanizmom zganja demagogija. Gospe in gospodje, kaj smo prejle slišali od kolegov iz DeSUS? Kam se je izgubil občutek za trpljenje sočloveka in humanitarnost? A dejte no?! Sedaj vas pa jaz vprašam, gospe in gospodje iz DeSUS. Ves čas ste v vladi. Slovenski upokojenci so direktno oškodovani. Glede na veljavno zakonodajo imajo prenizke penzije, ker ste jih vi oškodovali, ker ste bili vi v vladi. Slovenski upokojenec danes životari s 600 evri, nekateri celo še z bistveno manj evri na mesec. Za ilegalne migrante, ki jih vi hočete uvažati, pa 1963 evrov na mesec. Sedaj vas pa jaz vprašam, kje se je pa vaš občutek izgubil za trpljenje sočloveka v Sloveniji, za trpljenje slovenskega upokojenca, gospe in gospodje iz DeSUS? Vse za tujce. Za Slovence pa nič.

Ne, Slovenija prva, najprej Slovenija, najprej je treba poskrbeti za slovenske državljane, najprej je treba poskrbeti za slovenske otroke, za varnost Slovenk in Slovencev, potem je šele lahko na vrsti karkoli drugega in kdorkoli drug. In zato smo mi predlagali zakon, s katerim predlagamo samo to, da se zaostri pogoje za azil, da se tiste, ki storijo kaznivo dejanje, po hitrem postopku pospremi do meje in se jih pošlje, od koder so prišli, da se pospeši postopke, da se za to ne zapravlja gore denarja, ki naj zato ostane za slovenske otroke, za zdravstvo, za varnost slovenskih ljudi, za šolanje slovenskih otrok, za razvoj slovenske ekonomije.

To potrebujemo, gospe in gospodje, ne pa uvažanja ilegalnih migrantov in odprte meje. To je propadla zgodba in tudi kvotam moramo takoj in za vedno reči konec. Jaz sem bil vedno proti. To je treba sedaj tudi uradno enkrat zaključiti to zgodbo, tako kot so jo praktično v vsej Evropi. Ali veste, koliko je v resnici izvršenih teh kvot? Tam 10, 20 % v večini držav. Samo slovenska vlada jih kar uvaža pa uvaža pa uvaža, zato ker se ji fino zdi. Pa ne misliti, ker je ponavadi potem na koncu tisti izgovor, ja saj so večinoma odšli naprej. Ja, to je res, gospe in gospodje, samo če se sami sklicujete na mednarodne akte, potem morate zelo dobro vedeti pa si zapomnite to – vse, kjer smo mi začeli postopek, lahko mi kasiramo nazaj, lahko da jih ne bomo, lahko se nas bo nekdo usmilil, jih bo sam delal, jih bo poslal, od koder so prišli. Ampak zelo verjetno ob čedalje večjem problemu, ob čedalje bolj varčevalnih ukrepih, ki jih sprejema cela Evropa, se bo najbrž začelo sedaj pa res gledati mednarodne akte. In po mednarodnih aktih bomo vse te pokasirali na koncu mi nazaj v Slovenijo. In zaradi tega je treba tej norosti z ilegalnimi migranti enkrat za vselej narediti konec. V prvi fazi pa je potrebno vsaj za tam, ko prihaja pri ilegalnih migrantih do kriminala, do kaznivih dejanj narediti konec bedarijam, da potem še naprej tečejo postopki za azil. Takega, ki to stori, se pač pospremi do meje in se mu reče zbogom.

nazaj na vrh