Mačke zavzele Prirodoslovni muzej na Dunaju

  • Napisal  Predstavništvo mesta Dunaj
Razstava v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju Razstava v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju Foto: NHM Wien

Ob današnjem svetovnem dnevu mačk v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju vabijo na kar dve razstavi, posvečeni tem prikupnim živalim. Poleg aktualne razstave »Mačja košara in levji brlog“, ki združuje umetnost in naravo, bodo 4. oktobra odprli še interaktivno razstavo „Pes in mačka“.

V Avstriji živi približno 581.000 psov in 1,5 milijona mačk. Mačke že tisočletja veljajo za spremljevalca človeka, naj bo kot spoštovane ali kot strašljive živali. Že pred 32.000 leti so na stene jam slikali leve, stari Egipčani so mačke častili kot božanstvo. Danes jih imamo za družabne hišne ljubljenčke, ki ob božanju ugodno vplivajo na človekovo razpoloženje. Že tisočletja pa so ti štirinožci tudi pogost umetniški motiv.

Razstava »Mačja košara in levji brlog«, ki bo na ogled do 8. oktobra 2017, združuje umetnost z naravo. Živalske preparate malih in velikih mačk prikazuje ob boku najrazličnejših slik, grafik in drugih umetnin vse od zgodnje zgodovine do 20. stoletja. Med 250 eksponati bodo med drugim na ogled tudi dela enega najpomembnejših slikarjev nemške renesanse Lukasa Cranacha starejšega, nemškega kiparja, slikarja in grafika Maxa Klingerja, slikarja Franza von Matscha ter Gustava Klimta. Med razstavljenimi objekti si lahko obiskovalci ogledajo celo mumificirane mačke iz starega Egipta.

Druga razstava, ki bo v dunajskem Prirodoslovnem muzeju na ogled od 4. oktobra 2017 do 2. aprila 2018, nosi naslov »Pes in mačka«. Gre za dinamično interaktivno razstavo o ljudem manj znani plati hišnih ljubljenčkov. Razstava prihaja na Dunaj iz enega največjih znanstvenih muzejev v Evropi, pariškega Cite des Sciences. Obiskovalci bodo na zabaven način dobili zanimive informacije o sposobnostih, lastnostih, čustvih in inteligenci štirinožcev, ki so jih na podlagi 30-letnega raziskovanja teh živali dognali znanstveniki.

Razstava »Pes in mačka« je razdeljena na tri sklope. Prvi sklop »Vsakodnevni spremljevalci« osvetljuje kulturne vidike tisočletnega sobivanja psov in mačk s človekom. »Kaj pravzaprav razmišljajo« je naslov sklopa, v katerem bodo obiskovalci s pomočjo iger in računalniških animacij imeli možnost videti, slišati in čutiti kot ti štirinožci ter na ta način bolje razumeti njihovo vedenje. V tretjem delu razstave z naslovom »V njihovi koži« bodo obiskovalce povabili k preizkusu svojih sposobnosti in jih nato primerjali s sposobnostmi psov in mačk.

Vir: Predstavništvo mesta Dunaj

nazaj na vrh