Jože Tanko: Pred dnevom volitev je treba sprejeti nekatere ključne dokumente

  • Napisal  vir: sds.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Poslanec SDS, Jože Tanko. Poslanec SDS, Jože Tanko. arhiv Demokracije

Za zaščito premoženja slovenskih davkoplačevalcev je zaključiti postopek ustavnega zakona glede NLB, prav tako pa je treba sprejeti poročila preiskovalnih komisij, na mizi pa je tudi letno poročilo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Predsednik republike Borut Pahor je danes poslankam in poslancem sporočil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja, s čimer se je odprla možnost, da kandidata v prihodnjih dveh tednih predlagajo poslanci. Če tega ne storijo, bo Borut Pahor 14. aprila podpisal odlok o razpisu predčasnih volitev. Kdaj bodo te potekale, se predsednik republike še ni odločil, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.

»Če bi naši poslanci dajali podpise, bi bilo smiselno, da jih dajo kandidatu, ki bi ga mi predlagali, ne nekemu samostojnemu poslancu,« je danes v izjavi za medije povedal vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko in dodal, da »predloga za novega mandatarja najbrž ne bomo vložili, bomo pa videli, kako bodo potekali postopki.«

Ob tem je izpostavil, da morajo v državnem zboru nujno dokončati nekatere pomembne vsebine, to je predvsem zaključiti postopek glede ustavnega zakona za NLB ter sprejetje poročil preiskovalnih komisij, med drugim je na mizi tudi letno poročilo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. »Če bo volja, da bodo te stvari tekle promptno in pravočasno, razlogov, da bi komplicirali na tem področju ne bo,« je povedal Tanko.

Na vprašanje o tem, ali je vsem poslanskim skupinam v interesu, da se te ključne stvari uredijo, je Tanko odvrnil, da ne ve, koliko je drugim poslanskim skupinam v interesu, da se sprejmejo poročila preiskovalnih komisij, »saj so ta za nekatere strukture zelo obremenjujoča, a upam, da bomo nekaj letno delo preiskovalnih komisij v Državnem zboru uspeli potrditi.« Ob tem je opozoril, da morajo poročila najprej biti sprejeta na samih komisijah ter da upa, da tudi na tem področju ne bo težav. »Poročilo, sprejeto na plenarni seji, je podlaga za stvari, ki so povezane z delom preiskovalnih organov«.

Tudi glede sprejemanja ustavnega zakona, s katerim bomo dodatno zaščitili premoženje davkoplačevalcev, je po besedah Jožeta Tanka ključno. »Žal nam je, da vlada v tem mandatu, kljub temu, da se je to glede NLB dogajalo, ni bila sposobna informirati Državnega zbora, kaj šele, da bi sprejela kakršenkoli ukrep, zato tudi naš predlog ustavnega zakona, ki smo ga vložili skupaj z NSI, in s čimer skušamo urediti oziroma zavarovati premoženje,« je dejal Tanko. »Upam, da bodo ti postopki stekli dovolj hitro. Strokovna skupina mora v kratkem času pripraviti dopolnjeno vsebino ustavnega zakona in upam, da ne bo prišlo do kakšnih zapletov, saj po našem mnenju kakšne druge dobre možnosti kot je ustavni zakon za rešitev tega vprašanja ni,« je še povedal vodja poslank in poslancev SDS.

Glede dveh predvidenih datumov - 27. maja in 3. Junija – pa je Tanko ponovil, da smo v Slovenski demokratski stranki bili za 10. junij, »kar smo tudi predlagali predsedniku, a razmere kažejo, da se bo to zgodilo prej.« Ob tem je izrazil obžalovanje, da dva državna organa, to je predsednik republike in pa predsednik Državne volilne komisije, nista mogla sprejeti nekega skupne odločitve, »da bi tako referendum kot volitve potekala ob skupnem datumu in da bi tako prihranili nekaj milijonov evrov.«

nazaj na vrh