Več kot 80 tisoč žensk v Italiji ima pohabljena spolovila

Fotografija je simbolična. Fotografija je simbolična. Wikipedia

Po poročanju agencije ANSA v Italiji zaradi pohabljanja spolovil trpi med 61 in 80 tisoč žensk, so včeraj v okviru mednarodnega dneva ničelne tolerance do spolnega pohabljanja žensk pojasnili predstavniki CISL, italijanske konfederacije sindikatov, ki je sicer krščansko usmerjena.

 

Kot so še dejali, je vse bolj pomembno informirati migrantske skupnosti v zvezi s tveganji za zdravje, ki jih prinaša pohabljanje spolovil. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije okoli 200 milijonov žensk po vsem svetu trpi zaradi tovrstnega pohabljanja. Tveganju s pohabljanjem pa je vsako leto podvrženo tri milijone deklic.

Gre sicer za obrezovanje žensk, torej navado, ki je razširjena v Afriki in jo izvajajo tudi migranti, ki so iz Afrike zbežali v Evropo. Obrezovanje žensk je postopek, pri katerem ženski (pogosto še deklici) odrežejo nekatere vitalne dele spolovila. Svetovna zdravstvena organizacija za ta postopek uporablja tudi ime žensko genitalno pohabljenje (angleško: FGM - Female Genital Mutilation). Svetovna zdravstvena organizacija šteje obrezovanje za kršitev osnovnih človekovih pravic prizadetih deklic in si prizadeva, da bi pojav čim bolj omejili oziroma popolnoma opustili. Za razliko od obrezovanja moških je žensko obrezovanje neprimerno bolj boleče in povezano s številnimi komplikacijami tik po posegu pa tudi v celotnem poznejšem življenju. Zelo visoka je tudi smrtnost zaradi nestrokovno opravljenega posega (okužba zaradi nezadostne higiene).

nazaj na vrh