Šved obsojen na denarno kazen, ker je razkril versko pripadnost večine pripadnikov kriminalnih tolp

V marsikateri zahodni državi so v nasilju pogosto udeleženi muslimani. V marsikateri zahodni državi so v nasilju pogosto udeleženi muslimani. arhiv Demokracije

55-letni moški iz švedskega mesta Jönköping bo moral zaradi pisanja na Facebooku plačati kazen v znesku deset tisoč švedskih kron (1265 ameriških dolarjev). In vse to le zato, ker je na Facebooku muslimanom pripisoval veliko zločinov in posilstev. Med poskusom je obtoženec trdil, da je verjame v svobodo govora tako na Švedskem kot tudi na Facebooku, poroča novinarska agencija Fria Tider.

 

Tožilka Lisa Hedberg se je odločila za tožbo proti omenjenemu moškemu po njegovi objavi v Facebook skupini »Dovolj je, hočemo ponovne volitve« v aprilu 2017. Omenjena javna skupina ima blizu 13.000 članov in je nasprotnica sedanje švedske »rdeče-zelene« vlade. Objavil naj bi sporočilo, da so Somalijci sunitski muslimani, ki imajo enako usmeritev kot Saudska Arabija, s šeriatskim pravom, prav ti muslimani naj bi sestavljali osemdeset odstotkov kriminalnih tolp. Tožilka omenjen zapis smatra kot izraz sovraštva na verski podlagi. Obsojenec pa je med sojenjem izjavil, da verjame v zamisel o svobodi govora na Švedskem in na Facebooku. Kot je dejal, se ljudje jezijo, ker politika in policija ne naredita ničesar proti nasilju.

Ne glede na to pa je bilo okrožno sodišče v Jönköpingu pri sodbi: neizprosno, saj je sodnica Lisa Vilander ugotovila, da je obsojenec zlorabil Facebook, saj je namesto da bi povabil na razpravo o verskih vprašanjih, izrazil sovraštvo proti skupini ljudi.

Sicer pa etnična pripadnost storilcev kaznivih dejanj na Švedskem še vedno ostaja tabu. Je pa raziskava iz oktobra 2017 vendarle pokazala, da so v spolnem nasilju nadpovprečno zastopani priseljenci, kar 90 odstotkov spolnih deliktov naj bi povzročili migranti, priseljeni na Švedsko. V zadnjih letih je na Švedsko vstopilo več kot dvesto tisoč prosilcev za azil iz pretežno muslimanskih držav. V tem času se je število spolnih deliktov močno povečalo in naj bi poraslo kar za 400 odstotkov.

nazaj na vrh