Pahor Zavod sv. Stanislava odlikoval s srebrnim redom za zasluge

Predsednik republike Borut Pahor bo danes Zavodu sv. Stanislava ob 25-letnici delovanja vročil srebrni red za zasluge za nadaljevanje dolge in uspešne izobraževalne tradicije. Udeležil se bo tudi proslave ob dnevu državnosti in zaključku pouka na Škofijski klasični gimnaziji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Zavod sv. Stanislava je bil po osamosvojitvi Slovenije vrnjen ljubljanski nadškofiji, ki je bila prvotni lastnik. Ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar je novembra 1992 na novo ustanovil Zavod sv. Stanislava za vzgojo in izobraževanje. V njegovem okviru so postopoma začele delovati gimnazija, dijaški dom, Slovenski dom, glasbena šola, študentski dom, osnovna šola in vrtec, je zapisano na zavodovi spletni strani.

Nekdanji dijaki Škofijske klasične gimnazije so pomembno zaznamovali slovenski cerkveni, kulturni, znanstveni in politični prostor, med njimi predsednik prvega slovenskega demokratično izvoljenega parlamenta France Bučar, prevajalec Janko Moder ter prevajalec in klasični filolog Kajetan Gantar.

Škofijska klasična gimnazija je znova začela delovati 31. avgusta 1993.

Preberite več...

Na Ptuju bodo arheološko raziskali območje mestne tržnice

  • Napisal

Na Ptuju bodo v naslednjih dneh začeli izvajati arheološke sonde, s katerimi želijo pred načrtovano preureditvijo mestne tržnice ovrednotiti ohranjenost arheoloških ostalin, ki se danes skrivajo pod ploščadjo tržnice. Naložba v prenovo tržnice je sicer ocenjena na 2,5 milijona evrov, začetek gradnje pa načrtujejo še letos.

Preberite več...
Naroči se na ta RSS