Gorenjski policisti obravnavali tri smučarske nesreče

Simbolična fotografija Simbolična fotografija arhiv Demokracije

Smučajte varno! V zadnjih dveh dneh so gorenjski policisti na smučiščih obravnavali tri smučarske nesreče. V eni je otrok smučar trčil v drugega smučarja, v še drugih dveh nesrečah pa sta smučarja med zavijanjem zaradi nepazljivosti padla sama. Otrok ni utrpel telesnih poškodb, v druga dva smučarja pa sta si poškodovala nogi.

Gorenjski policisti so do konca prejšnjega tedna v letošnji smučarski sezoni obravnavali 51 nesreč. V teh nesrečah je bil podan sum na hujše poškodbe, ki se je potrdil v 19 primerih. V približno 1/3 (19) nesreč so bilu udeleženci otroci ali mladoletniki. V desetih nesrečah je bil razlog trk med smučarji – trki se dogajajo med vsemi kategorijami po znanju smučanja, v ostalih nesrečah pa so smučarji padli sami.

Letošnje najpogostejše poškodbe so povezane z zvini in zlomi spodnjih ter zgornjih okončin (koleno, golen, gleženj, roke), v nekaj primerih pa so smučarji utrpeli poškodbe glave, stegnenice, hrbta in različne udarce pri padcih.

V eni od letošnjih smučarskih nesreč je smučarka po zdrsu utrpela zlom kolka (huda telesna poškodba), ko se je pri sestopanju iz sedežnice umikala moškemu, ki je pred njo s tal pobiral mobilni telefon – na progi in območjih smučanja ne uporabljajte telefonov!

Ob začetku šolskih počitnic zato policisti opozarjajo na skrb za varnost na smučiščih:
- Smučar naj uporablja smučarsko opremo, ki ustreza njegovemusmučarskemu znanju.
- Priporočljiva je uporaba ustrezne zaščitne čelade pri vseh starostih smučarjev in deskarjev – za otroke (do vključno 14. leta starosti) je čelada obvezna.
- Zelo pomembna je dobra telesna pripravljenost. Smučarji naj pred smučanjem naredijo nekaj vaj in se tako ogrejejo.
- Na smučišču je treba upoštevati navodila in FIS pravila varnega smučanja.
- Smučarska proga naj ustreza smučarskemu znanju posameznika.
- Smuča se samo na označenih in urejenih smučarskih progah.
- Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
- Na smučišču mora vsak paziti nase in na druge. Pri širokem vijuganju je vedno treba kontrolirati smučarje za seboj.
- Alkohol (nad 0,24 mg/l - to je pol promila) ni dovoljen. Pitje alkohola v kombinaciji s smučanjem je tudi zelo neodgovorno in nevarno – upočasnjuje tudi reflekse in povzroča dodatno utrujenost.
- Ne smučajte utrujeni. Nevarne so lahko predvsem zadnje vožnje.
- Na progi ne uporabljajte telefonov.
- Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince.
- Previdno tudi pri uporabi "snežnih parkov".

Pazite še na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo. V vozilih ne puščajte vrednih stvari in sabo nosite samo tisto, kar takrat
potrebujete.

Previdnost v gorah

V gorah so poti lahko poledenele, predvsem tam, kjer so območja bolj obiskana in so poti prehojene. Nevarne so tudi grape, grebeni, strma in izpostavljena pobočja. V aktualnih razmerah zato obstaja velika verjetnost zdrsov in padcev. Zato je za varno hoji že treba imeti določeno znanje in ustrezno opremo (tudi dereze v kombinaciji s cepinom in čelado – za gore »verige na čevljih« niso primerne).

nazaj na vrh