Vinko Gorenk: Ne govoričite – povejte tako, da vas bodo ljudje razumeli

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: arhiv Demokracije

Sedim na svojem sedežu v veliki dvorani Državnega zbora. Tema: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o glavnem mestu Republike Slovenije. Kar 13. strani teksta, 6 členov, 11 računskih formul, ki jih seveda ne razumem. Sledil je »referat« doktorja znanosti Nejca Brezovarja, državnega sekretarja, ki je prebral, ja prebral, obrazložitev zakona z vsemi mogočimi formulami in odstotki. Podobno so so ravnali predstavniki koalicijskih poslanskih skupin, ki so prebrali to kar so jim napisali strokovni sodelavci. Noro, res noro, ne maram takšnih zakonov, ne maram takšnih obrazložitev, ne maram takšnih razprav, ki jih ne razumem ne le jaz ampak velikanska večina naših ljudi. Zato bom, ko bom na vrsti, povedal približno naslednje:

»Spoštovane državljanke in spoštovani državljani, tisti tu v Ljubljani, še posebej pa tisti, ki niste Ljubljančani in živite zlasti na podeželju. Vaši poslanci pravkar obravnavamo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o glavnem mestu Republike Slovenije. Zakon ima 13. strani teksta, 6 členov, 11 računskih formul, ki jih seveda ne razume praktično nihče. Poslušali smo tudi znanstveni referat državnega sekretarja, Nejca Brezovarja, ki mu on pravi obrazložitev zakona. Sledilo je branje referatov predstavnikov koalicijskih poslanskih skupin, verjamem da so dobro brali a vsebine prebranega verjetno niso razumeli.

Dovolite mi, da vam vse to dogajanje prevedem v za večino razumljiv jezik. S tem predlogom zakona bomo Ljubljani, najbogatejšemu delu Slovenije, podarili 3,5 milijona evrov letno. Z naslednjim zakonom, to pa bo Zakon o financiranju občin, pa bomo vsem ostalim občinam, ki so veliko revnejše od Ljubljane, vzeli 3,5 milijona evrov.

Zakon ima obrazložitev v obliki 11 računskih formul. Naj za potrebe večine tudi to prevedem v razumljiv jezik. Slovenska politična levica, ki je na oblasti od leta 2014, s tem plačuje volitve, ki jih je dobila večinsko v Ljubljani, saj je bila tu udeležba na volitvah okoli 70 odstotna, na podeželju pa žal pod 50 odstotna.

Spoštovane državljanke in državljani, zlasti tisti izven Ljubljane! Si boste z udeležbo na naslednjih volitvah vzeli teh 3,5 milijona evrov nazaj?

Vir: http://www.vinkogorenak.net/

nazaj na vrh