V Severni Koreji se veselijo atomske bombe in grozijo Ameriki in svetu!?

  • Napisal  Silvan Štokelj
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Nicor/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Pred kratkim so v Severni Koreji preizkusili še učinkovitejšo atomsko vodikovo bombo, mislim pa da debilni voditelj ne ve, kaj to pomeni!

Kar naprej pa pošiljajo v nebo nekakšne rakete, ki bi jih želeli poslati nad Ameriko, vendar tega še niso sposobni. Pred kratkim so s ponosom trdili, da proizvajajo jedrske konice za svoje rakete, ki so njihove, vendar namenjene za ubijanje drugih, ne vem, ali samo sovražnikov. Prav verjetno ne nameščajo teh konic za svoje potrebe, ki so namenjene za »sovražnika«. Kaj bi počeli s temi raketami, če niso namenjene za »sovražnika«?

Vsekakor je taka novica našega levičarskega novinarja prava zmešnjava in ne vem, komu je namenjena, ko govori »za svoje rakete«. Je morda novinar, ki je zapisal tako novico, poslušal poročila iz Severne Koreje? Nihče ne potrebuje jedrskih konic za svoje rakete, ker so namenjene nasprotniku, da ne rečem sovražniku. Zelo bi bilo dobro, če bi kakšen novinar poskušal pogledati, kako živijo ljudje v Severni Koreji, ki so malo oddaljeni od tistih, ki se ukvarjajo z raketami, če je sploh mogoče videti, kako živijo ljudje, ker novinarji se ne smejo premikati po deželi po svoje. Le tja lahko gredo, kamor jim oblasti dovolijo.

Vendar pa po toliko izzivanjih predvsem Amerike, je vendarle za sedanji čas skrajno neresno, polno hudobije, ko so preizkusili vodikovo bombo, katere posledice bi bile za tisti del človeštva, kamor bi padla, obupne, ker taka bomba nevtralizira prav vso elektriko. To pomeni konec telefonije, konec prevoza z osebnimi dvigali. Ah, kaj bi našteval, to bolje znajo povedati strokovnjaki s tega področja. Hotel sem le povedati, da v takem primeru bi prav vse odpovedalo. Nič pa ne bi imel proti, če jo nameravajo nekam poslati in moriti ljudi, bi raje videl da bi odpovedala tehnika in da bi padla na njihovo ozemlje. To, boste rekli, je hudobna misel, kar je res, saj bi po neumnosti morali umreti njihovi ljudje, vendar taki, ki hočejo kaos, naj ga imajo. Putin pa kar trobezlja, da sankcije ne bodo pomagale, kar verjamem tudi sam, a kako bi lahko to uredili z diplomacijo, ki je v Severni Koreji ne sprejemajo. Ko govori Putin, da grožnje povzročajo napetost, z drugimi besedami odobrava oboroževanje Severne Koreje, vendar se vprašam, kdo komu grozi. Kolikor sledim že leta, so predvsem Severni Koreji trn v peti ZDA in prav njim stalno grozijo, pa ne le z besedami, ampak z orožjem, čeprav še vedno s slabimi raketami, ki so morda celo ruske ali kitajske zasnove, če ne celo izdelave. Še bolj zaskrbljiva je podpora Kitajske in Rusije tej nesrečni Severni Koreji, ki hoče zakuhati vojno. Prav te dni, ko so zasedali v OZN, kjer naj bi med drugim začeli z reformo, ki bi bila skrajno potrebna, je govoril tudi ameriški predsednik Trump. Na grožnje in stalno izzivanje zadnje čase z raketami je napovedal težke čase za Severno Korejo, če se bo spozabila in napadla kjerkoli Ameriko ali njihove ljudi. Po moji oceni ima čisto prav, čeprav levičarji obtožujejo le Trumpa. Ruska politika pa je že tako enaka tisti iz povojnega časa, podobno kitajska, vedno in za vsako ceno nasprotna ameriški.

Bil sem pred leti v Pakistanu prav takrat, ko so menda opravili prvi poskus z atomsko bombo, in videl sem, kako se je narod veselil. V vseh mestih in malo večjih vaseh so plesali in se veselili, prav posebej se spominjam tega, kar se je dogajalo v zelo neurejenem mestu Muzafarabad v pakistanskem Kašmirju. Ko sem poslovnemu partnerju Pakistancu omenil začudenje nad veseljačenjem, me je opozoril, da narod nima pojma, kaj se v resnici dogaja, in bolj ko so lačni, laže jih vodijo. Imeti atomsko bombo pa so mislili, da je njihov svet? Severna Koreja že leta grozi predvsem Ameriki in potem Rusi, Kitajci zapišejo, naj se Amerika vzdrži, ko izstrelijo kakšno raketo v japonsko morje. Lepo opozorilo, vendar zakaj ni takega opozorila za Severno Korejo? Ameriški predsednik pa je seveda na vse te grožnje odgovoril in napovedal hudo povračilo, če se zgodi npr. napad na Ameriko ali ameriško ljudstvo. V celoti se strinjam s Trumpom.

Če se zares kaj takega zgodi, naj Amerikanci napadejo severnokorejska izstrelišča raket hkrati, tako da jih zravnajo z zemljo, pa četudi bodo jokali Rusi in Kitajci. Na tem svetu bo treba delovati malo drugače. Združeni narodi naj bi ustavili take norce, kot je samovšečni vodja Severne Koreje s silo, vendar sedanja organizacija tega ni sposobna. V prihodnosti bodo morali delovati družno z OZN in malo resneje tudi z vojsko, ker svet gre v pogubo. Kar poglejte migrantstvo, zadnje dni gledamo poboje migrantov v »demokratični« deželi Mjanmar. V Evropi se kaos z migranti nadaljuje, podobno je vsepovsod po svetu in zakaj? Vsi trobezljajo o problematiki beguncev, ki so vsekakor žrtve in včasih je njihovo življenje slabše kot živalsko, toda kaj OZN in drugi naredijo za ureditev razmer v deželah, iz katerih bežijo?

Nič se o tem nihče ne vpraša in nič se v tej smeri ne naredi, ljudje pa na begu umirajo. Tudi v Severni Koreji so ponosni na svojo »moč«, ko jo vendarle vrhunska vojaška tehnika lahko hitro ustavi, lahko pa se zgodi velika katastrofa zaradi nekaj norcev, ki bi jih OZN morala ustaviti. V tem smislu se strinjam s Putinom, da sankcije ne bodo pomagale, vendar so Putinove misli zelo pokvarjene.

Rakete, četudi slabe izdelave in slabe zasnove, so vseeno zelo nevarne in drage. Kako bi lepše živeli ljudje Severne Koreje, če bi ta denar bil namenjen za ljudi ne za rakete! Vendar tega ne zmorejo, posebno ne zato, ker imajo debilnega in zelo hudobnega diktatorja, ki sproti določa, kdo mu ni všeč. Vsak, ki mu ni pogodu, mora umreti, vsi generali ali visoki politični delavci se ga bojijo, niso sposobni se mu upreti, zato peljejo državo v propad. Mislim pa, da imajo Amerikanci že tako izpopolnjeno orožje, da bi lahko prav vsako izstreljeno raketo takoj po izstrelitvi uničili, in to še takrat, ko je nad ozemljem Severne Koreje!

 

Silvan Štokelj, Ljubljana

nazaj na vrh