Prvi oborožen spopad proti italijanskemu okupatorju

  • Napisal  C. R.
Mala gora Mala gora Foto: Mich973 / Wikipedia

Objavljamo govor s proslave 12. maja 2017 ob obletnici prve bitke z okupatorjem. Govornik je bil tajnik Društva Slovenski TIGR 13. maj g. Igor Medoš.

Okrog devete ure zjutraj so kočo na Mali gori obkolili štirje italijanski karabinjerji in trije bivši jugoslovanski orožniki. Pišorn je razporedil svoje ljudi okrog koče, sam pa se je previdno približal vratom in dvakrat glasno zavpil: 'Odprite vrata!' Ko je poskusil vstopiti v kočo, ga je zadel strel v trebuh. Streljal je Kravanja. Eden izmed karabinjerjev je streljal nazaj in krogla se je od ključavnice vrat tako nesrečno odbila, da je ranila Ferda Kravanjo v rebra in prsa. Takoj za tem se je pričelo splošno obstreljevanje. Ker karabinjerji obkoljenim niso mogli do živega, sta jim okrog 12.30 ure prišla na pomoč dva oddelka italijanskih karabinjerjev in vojakov z minometi ter strojnicami.TIGRovce je skupaj obkolilo 34 sovražnikov. Kočo so v času trajanja boja zasuli s skupno 46 minami in ročnimi bombami. Obkoljena trojica se je kljub sovražni premoči odločila da se Italijanom ne bo predala in se bo raje borila do konca. V nadaljnjem obstreljevanju je bil nato hudo ranjen Danilo Zelen. Strel iz puške, je poškodoval njegova pljuča in jetra, a je vseeno ostal pri zavesti ter nadaljeval z bojem. V skladu z medsebojnim dogovorom, si je hudo ranjeni Kravanja zatem pomeril v glavo, ustrelil in se zgrudil. Vendar pa rana ni bila smrtna, saj mu je le oprasnila čelo. Kljub temu je Kravanja padel v nezavest. Danilo Zelen se je nato prav tako sam ustrelil v glavo, kot se je zaobljubil. Trojka se je desetkrat močnejšemu in bolje oboroženemu sovražniku upirala kar štiri ure! Ko so čez nekaj časa Italijani vdrli v kočo so našli mrtvega Zelena ter hudo ranjenega nezavestnega Kravanjo. Anton Majnik je bil nepoškodovan in so ga vklenili, vendar jim je kasneje pobegnil.

Spopad na Mali gori 13. maja 1941 je bil prvi oboroženi spopad proti italijanskemu okupatorju na slovenskem ozemlju, po kapitulaciji Jugoslavije. Vse do osamosvojitve, je bilo to dejanje članov TIGR zamolčano. Dan vstaje slovenskega naroda smo praznovali 22. julija, ko je eden izmed članov VOS streljal na drugega Slovenca, orožnika v Ljubljani. Čeprav to dejanje sploh ni bilo primerljivo z bojem na Mali gori in čeprav se je to zgodilo več kot dva meseca kasneje.

TIGRovsko trojko na Mali gori je izdal predvojni komunist Filip Tekavec,ki je kasneje za nagrado postal politkomisar Ribniške čete. Ta informacija je prišla na dan v pričevanjih,ko je g. Bruno Tekavec javno razgalil strogo varovano družinsko skrivnost. Lahko se mu zahvalimo, saj je za to kljub časovni distanci potreben pogum.

Kapetan Onis, načelnik OVRE, je ugotovil istovetnost mrtvega Danila Zelena. Ko so fašisti ugotovili, za koga je šlo, je to povzročilo strašansko veselje in odmev. Zelenovo truplo so identificirali z več pričami. O spopadu na Mali gori in o smrti Danila Zelena je v Rim poročal tudi visoki komisar Ljubljanske pokrajine Emilio Grazioli. Njegovo poročilo so pokazali celo osebno Mussoliniju in v njem zapisali, da jim je uspelo ubiti »Italiji najbolj nevarnega terorista.« Novico je med drugim tržaškim procesom v sodni dvorani z vidnim veseljem in zadovoljstvom objavil tudi fašistični državni tožilec Carlo Fallace, ki je med obravnavo zmagoslavno vzkliknil: »Sporočam vam, da je bil v spopadu z našimi vojaki ubit Danilo Zelen, eden največjih in zloglasnih sovražnikov fašistične Italije«.
Zelen je sodil v najožje vodstvo TIGR. Izredno se je zavzemal za to, da bi čim večje količine orožja pripeljali na Primorsko ter ga tam skrili, za potrebe vstaje. V ta namen je izpeljal izredno pogumno in predrzno akcijo.Fašisti so Ustašem čez avstrijsko ozemlje poslali vagon orožja. Zelen je za to zvedel od svojih obveščevalcev, ter v Gradcu preusmeril vagon proti Ljubljani. Tako je orožje namenjeno ustašem, po Zelenovi zaslugi prišlo v roke organizacije TIGR. Iz Ljubljane so ga člani TIGR z Jesenic, Kranja, Celja, Maribora in Ljubljane, v številnih nočnih pohodih prenesli na Primorsko in ga tam poskrili v kraških jamah.TIGRovci so spremljali Ustaško gibanje na tržaškem.Veliko je pripomogel TIGRovec Josip Šturm,uradnik v trgovini z orožjem Angelini & Bernardon v Trstu,kjer se je sestajalo vojaško vodstvo Ustaškega gibanja.

Anton Majnik je kasneje postal prvi od organizatorjev Ribniške čete, sodeloval je v OF in 1943 umrl v nepojasnjenih okoliščinah.

Ferdo Kravanja je aktivno sodeloval v OF, postal je tudi politkomisar KPS in ni nikoli pozabil na svoje TIGRovsko poreklo, čeprav ga je moral zatajit. Njega si bomo zapomnili kot soustanovitelja in soorganizatorja Kobariške Republike, prvega osvobojenega ozemlja po kapitulaciji Italije, ki je že nakazal prvi zametek samostojne Slovenije. Marsikdo se bo strinjal z mano, da je 13. maj hkrati memorandum, ko je organizacija TIGR nakazala svoj vseslovenski značaj.

Kar se tiče boja proti okupatorjem, so 22. maja 1941 TIGRovca Čok iz Trsta in Rudolf iz Podnanosa v Kairu podpisali pogodbo z britanskimi silami na Bližnjem vzhodu za iskanje Primorcev iz ujetniških taborišč v Afriki. Poenostavljeno povedano, samo devet dni kasneje se je začela akcija Prekomorskih brigad.

Prav zato menim,da si organizacija TIGR zasluži veliko državno obeležje.

Igor Medoš, tajnik Slovenski TIGR 13.maj, Lokev

nazaj na vrh