Patricija Šulin obsoja preganjanje in zatiranje kristjanov

  • Napisal  EPP / SDS
Primer žaljivih grafitov v Celju Primer žaljivih grafitov v Celju Foto: arhiv Demokracije

"Napadi na kristjane in cerkve na Bližnjem vzhodu, ki jih v imenu nestrpnosti izvajajo skrajneži, so nesprejemljivi, zato jih moramo obsoditi ter se jim upreti", je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v razpravi o položaju kristjanov na Bližnjem vzhodu dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Na Bližnjem vzhodu smo že vrsto let priča preganjanju in zatiranju kristjanov, "kar ima za posledico izginjanje krščanskih skupnosti s tisočletno tradicijo v številnih državah, med njimi tudi v Egiptu, Siriji, Turčiji, Iraku in Iranu", je poudarila Šulinova, ki je spomnila, da nestropnost do kristjanov narašča tudi v Evropski uniji. "Čeprav je svoboda veroizpovedi ustavna pravica, so verniki, predvsem kristjani, pogosto tarča posmeha, žaljenja in nasilja", je dejala evropska poslanka.

"Po podatkih Vatikana naj bi v letu 2016 življenje izgubilo okoli 90 tisoč kristjanov. Gre za zastrašujoč podatek, ki kristjane uvršča na vrh najbolj preganjanih verskih skupnosti na svetu. Poleg ozaveščanja o resnosti položaja kristjanov na Bližnjem vzhodu je naloga Evropske unije tudi dejavnejša vključitev v krajih, kjer se dogajajo tragedije", je še dodala evropska poslanka Patricija Šulin.

Evropske poslanke in poslanci so o položaju kristjanov na Bližnjem vzhodu razpravljali s podpredsednico Komisije in visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini, po tem, ko so v Egiptu nedavno teroristi ISIS-a napadli dve koptski cerkvi. Ob tem je 45 ljudi izgubilo življenje, na stotine pa jih je bilo ranjenih.

nazaj na vrh