Mag. Mojca Inkret: Življenje dr. Jožeta Pučnika je bilo boj za našo boljšo prihodnost

  • Napisal  Demokracija
Jože Pučnik Jože Pučnik Foto: arhiv Demokracije

Dr. Jože Pučnik je zmeraj jasno zagovarjal svoja stališča in si neumorno prizadeval za demokratizacijo in boljšo prihodnost slovenskega naroda.

Najprej - v Nemčijo ni šel zato, ker bi on sam tako hotel. Odšel je, ko so ga dvakrat zaprli kot političnega zapornika. On je tudi takrat, ko je živel v Nemčiji, vedno imel glavo doma v Sloveniji. Čeprav njegova druga žena, s katero sta se odlično razumela, ni bila pripravljena toliko potovati, je on velikokrat rekel, da gre domov in potem ni sklepal več kompromisov. (Gorazd Pučnik)

S temi besedami se je svojega očeta v intervjuju spomnil Gorazd Pučnik. Po čem pa bi se ga morali danes, ko mineva 85 let od rojstva velikega Slovenca dr. Jožeta Pučnika, spominjati Slovenke in Slovenci? Bil je pravi kleni Slovenec. Kljub zatiranju in onemogočanju njegovega delovanja s strani tako celotne politične opcije kot nekaterih posameznikov ni pokleknil in se vdal njihovi represiji. Jasno in glasno je zagovarjal svoja stališča, ki so vsa leta njegovega življenja temeljila na demokraciji ter demokratičnih procesih za boljši jutri slovenskega naroda.

Kljub dejstvu, da mu je takrat politična oblast »ukradla« akademski, naziv se ni vdal. V tuji državi pod vodstvom tujih ljudi je pokončno vstal in še enkrat pridobil akademski naslov, ki je bil dokaz, da se ga ne da uničiti. Stal in obstal je na nogah in z velikimi koraki šel naprej, da je lahko mnogo let kasneje zaživel v lastni državi, ki bi, če bi se vsi držali njegovih nazorov, lahko bila vzor demokracije po vsem svetu. Kajti on je iz vsega dobrega po svetu izbral le najboljše in to želel podati slovenskemu narodu.

Pomembno je poudariti, da njegovo vodilo ni bilo kadrovanje po političnem prepričanju in strankarski usmerjenosti, ampak je jasno in glasno zagovarjal, da morajo pomembne položaje in tudi vsa ostala delovna mesta zavzeti ljudje, ki so sposobni, delovni in delujejo s poštenimi nameni. Kot dokaz tega njegovega prepričanja je tudi dejstvo, da je v času tako predsedovanja SDZS (Socialdemokratski zvezi Slovenije, predhodnici SDS) in Demosu bil pripravljen v svoj krog sprejeti vsakogar, ki bi doprinesel k boljšemu jutri za Slovenijo in njenim državljanov. Prav tako pa je pokazal, da je poštenje pomembno vodilo v njegovem življenju, ko se je leta 1990 odpovedal mandatarstvu pri sestavi prve demokratično izvoljene vlade po 45 letih, ker je bilo predhodno dogovorjeno, da bo mandatar vodja stranke, ki bo dobila največ glasov.

Kot je lepo povedal njegov sin Gorazd Pučnik, je bil njegov oče v mislih vseskozi v domovini in je bil njegov odhod v tujino le začasen, ker v lastni državi ni mogel živeti, ker je bil za tedanjo oblast in oblastnike preveč napreden in intelektualno preveč razgledan. Ko je začutil, da lahko ta njegova požrtvovalnost prinese boljšo prihodnost za vsakega izmed nas, se je nemudoma vrnil v domovino in pričel graditi boljši jutri za vse nas. Vendar kaj je najpomembneje? Njegova dejanja niso bila namenjena temu, da bi se maščeval svojim nasprotnikom, ki so ga tako vneto in ponižujoče vseskozi onemogočali, ampak se je boril za to, da bi ljudje zaživeli življenje, ki bi bilo človeka vredno. Zaradi tega se je vseskozi zavzemal, da bi ostal dostopen vsakemu človeku, ne glede na njegov družbeni položaj in njegovo politično prepričanje. Ker je vedel s čim se ljudje v vsakdanjem življenju spopadajo, je lahko pomagal ustvarjati boljše razmere.

Danes, ko praznujemo 85. obletnico rojstva dr. Jožeta Pučnika, je čas, da se prebivalci Republike Slovenije končno prebudimo in se s svojim dejanji poklonimo velikemu človeku, ki se je trudil za vse nas. Jasno in glasno se je potrebno postaviti za svoje pravice in se upreti režimu, ki se je tako spretno prelevil iz stare totalitarne strukture v novo »demokratično« obliko in neumorno svojo prakso iz preteklosti vodi še naprej v samostojni državi. Zavedati se moramo, da nam je bil takšen človek, ki je bil pripravljen žrtvovati svoje življenje dati za našo lepšo in boljšo prihodnost, dan samo enkrat in te možnosti ne bomo več imeli. Zaradi tega moramo iz spoštovanja do dr. Jožeta Pučnika sami pokončno vstati in narediti pogumne korake, da bomo jutri zaživeli v državi, ki nam bo v ponos in nam bo nudila človeka vredno ter dostojno življenje.

Vir: www.sds.si

nazaj na vrh