Gorenak: Bruselj hvali pridne »pudeljčke« tipa Cerar in graja domoljube

  • Napisal  dr. Vinko Gorenak
Gorenak: Bruselj hvali pridne »pudeljčke« tipa Cerar in graja domoljube Foto: Urban Cerjak

Ja, saj veste, ljudski pregovori načeloma veliko povedo. »Ni vse zlato kar se sveti«, pravi star ljudski pregovor. Ali pa »medalja in krogla nikoli ne zadeneta pravega«. Tudi v primeru bruseljskih pohval vladam posameznih držav, glede sprejemanja ilegalnih migrantov iz Italije in Grčije, oba omenjena pregovora še kako držita. Cerar se z bruseljskimi pohvalami rad pohvali, s čimer dejansko želi povedati, kako cenjen je v Evropi. Cerar se s takimi pohvalami glede vprašanja ilegalnih migrantov res lahko pohvali, toda kaj se skriva za tem je pa že povsem drugo vprašanje. Poglejmo podrobnosti.

Po tem, ko je Nemčija dobesedno in povsem nezakonito zvabila na svoje območje in posledično na območje skandinavskih držav, v dobrem letu in nekaj (2015/2016) krepko nad milijon ilegalnih migrantov in po tem, ko so se poti ilegalnih migrantov na grško makedonski meji ustavile, je postalo aktualno vprašanje kvot. Gre seveda za vprašanje koliko ilegalnih migrantov bo katera država sprejela iz Grčije in Italije na svoje ozemlje. Bruselj je takrat naredil nekakšen razrez po katerem naj bi Slovenija sprejela 567 oseb, Češka pa 1600 teh oseb. Slovenija je ta načrt sprejela in potrdila na vladi 10.03.2016. Češka nikoli. Do sredine novembra 2016 je Slovenija tako sprejela  124 oseb. Vir:

http://www.mnz.gov.si/si/novinarsko_sredisce/novica/browse/10/article/12208/9961/

Podatkov o tem koliko oseb je sprejela Češka v letu 2016 ni.

Cerar je priden »pudeljček« do Bruslja tudi v letu 2017. Slovenija je do 06. 06. 2017 sprejela 199 oseb, Vir:

http://www.mnz.gov.si/si/novinarsko_sredisce/novica/article/12208/10076/

Pa se vrnimo h Češki, Poljski, Madžarski, Slovaški in Romuniji. Nobena od omenjenih držav leta 2015 ni glasovala za kvote iz Italije in Grčije, Slovenija seveda je. No zadnji uradni podatki kažejo, da je Češka do sedaj kljub temu sprejela 12 teh oseb in njihova vlada je prejšnji teden sprejela sklep, da jih ne bo sprejemala več.

Se vam ne zdi, da Cerar v vlogi bruseljskega »pudeljčka« tako lahko sprejema pohvale in da so ostale države kritizirane s strani Bruslja? Vprašajte se še obratno. Kdo dela v interesu državljanov svojih držav. Tisti ki so kritizirani ali tisti ki so s strani Bruslja pohvaljeni? Odgovor je na dlani.

Vir: blog

nazaj na vrh