Franci Donko: Obrazi kristjanofobije Izpostavljeno

  • Napisal  Franci Donko
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Urban Cerjak/Demokracija

Na lanski Mednarodni konferenci o preganjanju kristjanov je kot eden izmed govornikov sodeloval tudi Viktor Orban, madžarski premier. V svojem nagovoru je Orban trkal na vest evropske elite zaradi nerazumljive tišine ob preganjanju kristjanov: “...tišino evropske elite, ki se sicer sklicuje na krščanske korenine”.

Razmere nenehnega strahu zaradi preganjanja so zaznamovale tudi slovenski narod.

Dr. Tadej Strehovec je o zamolčanem problemu naše družbe za tednik Družina zapisal: »Slovenski kristjani so bili v preteklem sistemu dolga desetletja priče številnim oblikam kristjanofobije, kot so fizične likvidacije kristjanov, rušenje cerkva ter »apartheidu«, ki se je kazal v diskriminatornem odrekanju temeljne človekove pravice do zasedanja družbeno odgovornih mest. Z nastopom demokracije so bili mnogi prepričani, da bodo kristjani deležni pozitivnejše podobe v družbi, vendar ni bilo tako. Če se omejimo samo na zadnja leta, lahko naštejemo številne oblike ustvarjanja predsodkov, stigmatizacije, stereotipizacije in celo diskriminacije katoličanov v Sloveniji. Tako so nekatere politične stranke pred zadnjimi državnozborskimi volitvami zlorabile Cerkev in krščanske simbole za politično obračunavanje in manipulacijo. Primer iz novembra 2012, z volilne konvencije Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića z vlogo igralca Jonasa Žnidaršiča kot meniha je bil očiten primer žaljenja kristjanov. Enako velja za volilni spot Pavla Gantarja in stranke Zares, v katerem je bila katoliška Cerkev vnaprej obtožena, da krši volilni molk. V aprilu tega leta je odmevala za nekatere sporna in pristranska odločitev Mateje Jadrič Zajec, okrožne državne tožilke, da so besede Svetlane Makarovič o tem, da je potrebno sovražiti Cerkev, še vedno stvar ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja.

Viktorji na nacionalni televiziji, oddaja Jezus je bil pijanec, ki so jo na veliki četrtek predvajali na Radiu ena ter promocijska oddaja na Valu 202 z naslovom »Kazen za izstop iz Cerkve je izobčenje?”, so samo nekateri primeri kristjanofobične izgradnje medijske podobe kristjanov. Vrh kristjanofobije pa v letu 2012 najdemo v majskem zažigu strunjanskega križa in sporni odločitvi mestnih oblasti, da študentom teologije prepove aprilski ulični misijon na ljubljanskem Prešernovem trgu.«

Svojevrstna žalitev verskih čustev kristjanov je tudi ravnanje ljubljanskega župana. Janković nas zadnja leta na veliki petek redno žali z balkansko roštiljado pred Stolnico. Vse to predstavlja neposredno obliko verske nestrpnosti in diskriminatornega odrekanja ustavno zagotovljene pravice do javnega izražanja.

»Ob tem ni mogoče spregledati vprašanja, zakaj slovenski kristjani že desetletja patološko sprejemajo in s tem normalizirajo kristjanofobijo. Sovražni govor, spodbujanje verskega sovraštva ter diskriminacije, vse to je po naši in mednarodni zakonodaji kaznivo. Zaskrbljujoče je, da se na takšne pojave kristjani ne odzivajo dovolj. Namesto da bi se na primere nestrpnosti organizirano in dejavno odzvali, pogosto raje čakajo, kaj bodo naredile institucije, ki jih nenavadno pogosto zasedajo prikriti oz. odkriti sekularni kristjanofobi. Na omenjeni fenomen je pred leti v posebni resoluciji opozorila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. V njej je vse države pozvala, da se na zakonodajni in pravosodni ravni odzivajo na vedno številčnejše primere kristjanofobije. Državljane pa je pozvala, naj se javno odzivajo na pojave kristjanofobije, še posebej v javnosti, politiki in na delovnem mestu. Spoštovanje verske svobode je namreč ena izmed temeljnih človekovih pravic, prav tako pa tudi lakmusov papir demokracije«, je za tednik Družina pred časom zapisal dr. Tadej Strehovec.

S pojavnom ilegalnih migracij je krščanstvo v Evropi znova na udaru. Trgovci odstranjujejo križe na embalaži izdelkov, humanitarne organizacije iz svojih prostorov, krščanske cerkve pa spreminjajo v mošeje. Pri nas nekatere župnije čakajo desetjetja na gradbeno dovoljenje za novo cerkev, po drugi strani se dopušča gradnjo džamij s sumljivim denarjem iz islamističnih držav.

O obrazih kristjanofobije smo spregovorili v četrtkovi oddaji Aktualno z gostjama Andrejo Gorenc in Normo Korošec. Vabljeni k ogledu oddaje Obrazi kristjanofobije.

nazaj na vrh