Desničar in Levičar in vlada za Magno

  • Napisal  Peter H. Hreščak
Desničar in Levičar in vlada za Magno Foto: Matic Štojs

 Slovenska vlada je najverjetneje seznanjena s strateškim razvojnim programom Avstrije, tudi za nekoč njihovo pokrajino Untersteiermark z mestom Marburg an der Drau na čelu, sedaj naše Slovenske Štajerske z mestom Mariborom na čelu.

Da je avstrijski razvojni program za Untersteiermark dimenzioniran za čas, intimno rečeno, ko naj bi Avstrijci ''ponovno'' vladali in gospodarili z našo slovensko Štajersko, je jasno slehernemu. Mediji so nedavno oznanili skupno idejo bivših mariborskih Županov, desnega Križmana in levega Soviča, da se ustanovi Projektno nadzorni svet z namenom monitoringa bodočega intenzivno kemijskega obrata za lakiranje avtomobilskih izdelkov graške Magne v Občini Hoče-Slivnica pri Mariboru. Avstrijsko-kanadskega milijarderja Franza-Franka Stronach-a in vidnega avstrijskega politika, prvaka privatizirane stranke imenovane Team Stronach. Kot vem, slovenska zakonodaja v principu celovito definira odnos kateregakoli domačega ali tujega investitorja z državo, takšnega Križman/Sovič ''pripomočka'' pa v njej ni zaslediti. Nič hudega.

Spominja le na čase bivše države, ko je bilo vse naše in so parole v podporo vladajočim imele moč in so omogočale   raznovrstno osebno korist. Njuno idejo razumem kot eskapadni populizem, predvsem pa kot podporo temu projektu, kar demokratično odklanjam. Namreč, investitor Magna-metaforično ga imenujem ''Untersteiermark vladar in gospodar'' ni pripravljen postaviti obrata v eni od mnogih industrijskih con ali na degradiranih zemljiščih v Sloveniji (800!), ampak na kmetijsko-gozdnih-vodohranskih površinah, kamor bo investitor z njegove bogatinove mize odvrgel košček zanj umazanega kruha, nanj pa so že v naprej planili kruha lačni Slovenci. Za ta košček umazanega kruha vizionarskega ''Untersteiermark vladarja in gospodarja'' slovenska vlada poniglavo dovoljuje uničenje prvovrstnih kmetijskih zemljišč nad zbiralniki in vodohransko akumulacijo še vedno zdrave pitne vode in posek gozdnih površin. Še več, slovenska vlada bo ''dobrotniku'' - pravzaprav mi slovenski davkoplačevalci, podarila povrh še nagrado v višini 28 milijonov €, od tega 10 mio € za nakup zemljišč in 18 mio € za otvoritev obljubljenih 400 delovnih mest. In še več, slovenska vlada s pomanjkljivo argumentacijo izsiljeno vsiljuje umazani obrat graške Magne slovenskemu občinstvu s parolo, ''mi vlada ustvarjamo nova delovna mesta tam kjer je največ nezaposlenih'', kar aludira na virtualno korupcijo duhovno-materialne imanence in množično podcenjevanje inteligence, dostojnosti in dostojanstva v Sloveniji bivajočih. Beda na celi črti!

S spoštovanjem pa bom pozdravil kreativnost in izvirnost obeh oskrbljenih bivših Županov za ustvaritev delovnih mest kruha lačnim, nezaposlenim, nepreskrbljenim Slovencem. Še najraje z implementacijo domače ali tuje iskrene naložbe v znani industrijski coni Maribora na Teznem. Za slednje sta imela oba lokalna veljaka predvsem v času njune županske prevalence, kazalce njunih rok usmerjene drugam in ne na tovrstne projekte. ''Magnaagitpropovstvo'' slovenskih državnih in lokalnih veljakov, seveda ni inovativno početje. Nasprotno, je žal nadaljevanka tradicionalnega konvencionalizma slovenskega kapituliranega hlapca na njegovih domačih slovenskih tleh.

Načrtovani obrat graške Magne v občini Slivnica-Hoče ob Mariboru, ta že zarodni spaček ekonomske, družbeno-socialne, okoljske teksture, je plod nedopustnega patriotskega zdrsa slovenskih veljakov in je pravzaprav morebitni domišljeni podtaknjenec, (po SSKJ kdor je skrivaj kam poslan z določenim namenom) in plod brezdušnih skorumpiranih vazalov in provizijskih lobistov in frustrirane vlade.

Kakorkoli že, jasno sporočilo Sloveniji in Avstriji: ta izključno umazani obrat graške Magne s takim rodovnikom, nima kaj iskati v državi dobronamernih, dostojnih in dostojanstvenih Slovencev, ker je ponižujoč in tudi škodljiv za trajnostni razvoj triadne ekonomske, družbene, okoljske blaginje Slovenije.

Zaključno: Reference slovenskih državnih veljakov in njihovih oprod dokazujejo, da ti po znanju in duši, ne zmorejo iskreno, fair in odgovorno načrtovati ter implementirati za Slovenijo resnično zdrave, uspešne, učinkovite in koristne investicijske projekte, ampak le razvpite in dubiozne kot so Magna, TEŠ 6, Drugi tir, razni Kemisi, pa tudi preprostejše projekte ne. Da ne izpostavim katastrofalno porazni mračnjaški državni projekt slovenskega bančništva.

Zato morajo ti veljaki takoj oditi in se dokončno prenehati posamezno ali skupinsko kvazi profesionalno igračkati z ukradeno državo. Njihovo prvenstveno pridobitniško službovanje žal na nivoju ''študentskih vaj'', seveda brez posledic zanje, ker njih škodne posledice plačamo po defaultu slovenski davkoplačevalci, je nedopustno. Védenje in vedénje ustoličenih tovrstnih veljakov, ki povrh demonstrirajo bahatost, napuh, laž, da ne omenjam da je zanje olika abstraktna fikcija, predstavlja karcinom, ki razjeda levo-desno uokvirjeno Slovenijo.

Tovrstni ''veljaki in službovalci'' naj odidejo v tujino in se pri tujcu zaposlijo, v kolikor so za tujca sploh zaposljivi, za razliko od tovrstnih, ki so pri tujcu že ''zaslužno'' zaposleni. Življenjsko preskrbljenim pa tako ni nuja delati.

Peter H. Hreščak, Dol pri Ljubljani

nazaj na vrh