Boste izbrali manj slabega kandidata?

  • Napisal  C. R.
Šarec in Pahor Šarec in Pahor Foto: Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Desnosredinski volivci so se pred drugim krogom predsedniških volitev znašli v položaju, s katerim niti približno ne morejo biti zadovoljni, saj imajo na voljo le dva odtenka rdeče, kot je po prvem krogu dejal predsednik SDS Janez Janša, piše v Demokraciji Metod Berlec.

No, mogoče je še, da oddajo neveljavno glasovnico ali da volitve bojkotirajo oziroma se jih preprosto ne udeležijo. Tudi s tem dajo neko sporočilo. A vprašanje je, če to v praksi kaj zaleže.

Lahko pa glasujejo za manj slabega kandidata. A kdo je to? Na eni strani imamo predsedniškega kandidata, ki se je politično začel kaliti že v prejšnjem režimu, dolga leta vodil stranko naslednico nekdanjih komunistov, zasedal funkcijo poslanca, predsednika državnega zbora, predsednika vlade in predsednika republike. Če je kot predsednik vlade popolnoma odpovedal, mu lahko priznamo, da je vsaj kot predsednik republike igral kolikor toliko povezovalno vlogo in da niti približno ni bil tako politično pristranski kot njegov predhodnik Danilo Türk. Na drugi strani imamo nekdanjega komika, ki je zadnja leta kamniški župan in je brez državniških izkušenj. Čeprav se ima za katoličana, se politično uvršča na levico, podpira ga tudi trda levica z zadnjim šefom partije na čelu.

Stanje slovenske demokracije je vse prej kot rožnato, saj v njej še vedno glavne niti iz ozadja vleče omrežje Kučanovega Foruma 21, ki mu po Janševem mnenju v drugem krogu ustreza "sanjski" rezultat 55:45 v korist Boruta Pahorja. Ali nekaj podobnega, saj bo to pomenilo, da ohranijo Pahorja za "fasado", za državnozborske volitve prihodnje leto pa s tem "napumpajo" Šarca, ki naj bi potem s svojo "listo" prispeval poslanske glasove za novo levo vladno koalicijo, še navaja komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh