Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je v teh dneh znova v krču. Zdi se, kot da bi se vse zarotilo proti njemu. Seveda tu ne želim povzemati glavnih tez nekdaj razvpite knjige »Svet kot zarota«, ki jo je spisala njegova nekdanja strankarska kolegica dr. Spomenka Hribar, češ da prvak SDS vidi vso dogajanje kot zaroto proti sebi. Pač pa gre za to, da so se v tem tednu nad Janšo zbrali črni oblaki. Ali je za to sam kriv ali ne, pravzaprav niti ni več pomembno. Dejstvo pa je, da je medijska (proti)ofenziva, ki jo je sprožil časopis Delo – slednje tudi po odhodu urednika Darijana Koširja ter prihodu politično manj profilirane Romane Dobnikar Šeruga ostaja trdno na strani sedanje vlade – že obrodila sadove. V Janšo praktično streljajo tako rekoč vsi nasprotniki in to iz vseh topov. Ne samo zaradi navedb, da naj bi SDS ponaredila dokumente, s katerimi je menda želela oblatiti predsednika države dr. Danila Türka, pač pa tudi zaradi reprize »velikega poka s Finske«. Potem ko je leta 2008 razvpiti finski novinar Magnus Berglund izrekel znamenito obtožbo, da je tedanji premier Janez Janša sprejel podkupnino od Patrie za zagotovljen posel v Sloveniji, je sedaj s podobno obtožbo v javnost prišel še francosko-hrvaški posrednik za trgovino z orožjem, češ da naj bi Janša kot obrambni minister leta 1991 prejemal podkupnino za tihotapljenje orožja na Hrvaško, ki uradno orožja ni smela uvažati zaradi embarga Združenih narodov. Pričevanje omenjenega posrednika naj bi bilo objavljeno v novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja.

Da se je v medijsko ofenzivo sedaj vključil tudi Večer s povsem novim »šokantnim odkritjem«, ki naj bi potrdilo Berglundove obtožbe o skorumpiranosti sedanjega prvaka opozicije, seveda ni presenečenje. Prav tako tudi ni naključje, da se je taka informacija pojavila ravno v času, ko je Janša postal »grdi raček« zaradi domnevnega ponarejanja dokumentov. Takšno zaporedje dogodkov je zagotovo usmerjano iz ozadja – vemo namreč, da se nič ne zgodi brez vednosti režiserjev te medijske ofenzive. V času, ko ima SDS (pre)visoko javno podporo in ko se je premier Borut Pahor zaradi lanskega bratenja z libijskim despotom Moamerjem Gadafijem znašel v izredno nerodnem položaju, je povsem pričakovano, da so v medijski prostor spustili »bombico« in tako odvrnili pozornost javnosti od nič kaj blestečih povezav med sedanjo vlado ter Gadafijevim režimom, ki si je v zadnjih dneh umazal roke s krvjo. Kajti v medijskem svetu velja pravilo, da lahko kljub umazaniji ostaneš čist, če dokažeš, da je tvoj tekmec še bolj umazan. Zato je medijski stampedo, ki močno spominja na nekdanje partijske obračune z »razrednimi sovražniki« kot grešnimi kozli za vse, kar gre v državi narobe, dovolj zgovoren dokaz, da se sedanja oblastna elita nikakor ne bo odpovedala svojemu položaju in bo surovo zatrla vsak poskus sprememb na političnem vrhu. Seveda pa se zaveda, da bi morebitna uporaba represije proti Janši sprožila podobne učinke kot ob aferi JBTZ leta 1988, zato za zdaj obračunavanje ostaja na ravni diskreditacije, kar naj bi končno pripeljalo tudi do medijskega umora, torej politične likvidacije par exellence.Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?

Vendar pa je glavni hendikep tranzicijske levice v tem trenutku predvsem ta, da če bi Janšo onesposobili samo začasno, bi se slednji lahko kasneje vrnil še močnejši kot prej (navsezadnje je do volitev še leto in pol in v tem času se »lahko rodi otrok«, kot je nekoč dejala Katarina Kresal). In bržkone se marsikdo na levici tudi zaveda, da ima Janša predebelo kožo, da bi ga lahko spravili s poti zgolj z medijsko propagando. Zato ne bi bilo presenetljivo, če bi ob morebitnem hudem upadu popularnosti največje opozicijske stranke Pahor s kompletno vlado in koalicijo nenadoma »sestopil z oblasti« in privolil v predčasne volitve, na katerih bi kajpak znova zmagala tranzicijska levica in si tako podaljšala oblast še za nova štiri leta. Seveda tokrat brez Pahorja, ki bi se verjetno v skladu s kakšnim »džentelmenskim sporazumom« umaknil iz politike in odšel v diplomacijo. Povsem se je mogoče strinjati z Bojanom Požarjem, da je v ozadju spopada prisoten tudi jasen motiv: rehabilitirati Gregorja Golobiča, ki je zaradi laži v zvezi z Ultro postal tako rekoč politično mrtev. Mimogrede, tudi Katarini Kresal so se možnosti za uspeh na volitvah znova močno zmanjšale zaradi afere Hypo, ki po zgledu t. i. garažne afere kaže prstne odtise aktualne predsednice LDS. Toda glavni nasprotnik Janše je v aktivnem političnem prizorišču vendarle Golobič. Slednji lahko znova postane »heroj« le pod enim pogojem: da se postavi ob bok diaboliziranemu Janezu Janši in tako javnosti očita, češ glejte mojega največjega nasprotnika, ki ima na vesti veliko hujše grehe kot jaz. Zato ne preseneča, da je kolumnist Vlado Miheljak, ki slovi kot Golovičeva medijska ekspozitura, pozval tako rekoč k sveti vojni proti Janši. Pomenljivo pa je dejstvo, da se je ljubljanski župan Zoran Janković praktično umaknil iz dnevnopolitičnega dogajanja, kot da se ga ves ta cirkus sploh ne tiče. Je to morda priložnost, da se povzpne z županskega stolčka na premierskega?

Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?Seveda pa še vedno ostaja vprašanje, ali je velika ihta, s katero se je SDS lotila predsednika države (v tem spopadu praktično ni imela možnosti za zmago) dejansko le del taktike, da se SDS do jeseni, ko naj bi predstavila nov predvolilni program in oceno stanja, znebi vse »umazane« ideološke prtljage, ki bi ji sicer lahko zelo ponagajala pri volitvah. Dejstvo je namreč, da ideološko motivirane teme, k čemur seveda spada tudi t. i. arhivska afera, navadno mobilizira »zaspane« volivce strank tranzicijske levice. Zato je morda bolje, da se je SDS takšnega opravka lotila zdaj kot pa prihodnje leto. Prav tako je bolje, da se je tudi repriza »velikega poka« zgodila v zelo zgoščeni »protijanšistični« ofenzivi, ki je zaradi svoje zaostrenosti na trenutke precej bizarna in bi lahko učinkovala kontraproduktivno. Morda pa se Janša vendarle potihem zaveda, da so takšne razmere, v katerih se je znašel sedaj, samo začasne in da lahko kasneje vstane kot ptič Feniks iz pepela. In da gre v primeru ofenzive zgolj za koalicijsko streljanje s slepimi naboji. Prej ali slej se bo namreč nezadovoljstvo družbe obrnilo predvsem proti tistim, ki so najbolj odgovorni za nastale razmere. In to se je že zgodilo v arabskem svetu. Naslednja je na vrsti Evropa.

Gašper Blažič

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)