Zakaj Miro Cerar glede nedopustnega in žaljivega obnašanja ministra Klemenčiča še vedno molči?

  • Napisal  SDS, K. K.
Miro Cerar Miro Cerar Foto: Matic Štojs/Demokracija

Ali dosedanji molk Mira Cerarja glede nedopustnega, nedostojnega in žaljivega ravnanja ministra Klemenčiča pomeni, da se z njim strinja oziroma ga celo odobrava?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ravnanjem ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča na zadnji redni seji Državnega zbora v okviru obravnave predloga Zakona o državnem odvetništvu.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana vlada, predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar,

v teh dneh je na evropskih političnih tleh odjeknila novica, da je evropski poslanec iz Poljske Janusz Korwun-Mikke bil kaznovan zaradi žaljivih izjav o ženskah, ki jih je izrekel na seji Evropskega parlamenta. Poljskega poslanca je tako doletela najstrožja kazen doslej, kar je javnosti sporočil sam predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Pred časom smo bili ob obravnavi zakona o državnem odvetništvu na plenarni seji Državnega zbora poslanke in poslanci priča nečemu podobnemu, le da do neprimernih izjav in obnašanja ni prišlo s strani poslanskih vrst, ampak s strani vašega ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča. Nekaj neprimernih in žaljivih izjav je javnost videla in slišala sama ob spremljanju neposrednega prenosa seje Državnega zbora. Poslanke in poslanci smo zaradi nedostojnega obnašanja pravosodnega ministra prejeli številna sporočila ogorčene javnosti, nekaj njegovega početja in izjav s te seje je bilo kasneje mogoče videti in slišati tudi v različnih informativnih oddajah.

Je pa bilo na tej seji neprimernega, žaljivega in skrajno ponižujočega obnašanja s strani ministra Klemenčiča mnogo več, kot je bilo javno objavljeno. Žal, državljanke in državljani niso videli vsega, kar se je dogajalo na odru dvorane, kjer je potekala seja, ko si je minister Klemenčič privoščil verbalni in neverbalni delikt z mano osebno. Gre za trenutke, ko sem se kot ženska, mati in poslanka Državnega zbora počutila ne le manjvredno, ampak globoko prizadeto in ponižano.

Najmanj, kar sem takrat oz. po omenjenem obnašanju pravosodnega ministra pričakovala, je bilo opravičilo ministra. A ga nisem dočakala. Temveč sem bila deležna le še ponovnega javnega napada z njegove strani. Prav tako sem pričakovala, da boste na nedostojno in neprimerno ravnanje vašega ministra reagirali oz. se odzvali tudi vi osebno, še toliko bolj, ker ste se samooklicali za prinašalca etike in morale v slovenski politični prostor. A tudi z vaše strani ni prišla niti beseda. Na neprimerno obnašanje ministra pa ni niti z eno besedo odreagiral niti predsednik Državnega zbora.

Ob tem je potrebno izpostaviti, da s strani mag. Klemenčiča to ni bilo prvo neprimerno obnašanje. Minister si je v preteklosti celo dovolil v dvorani Državnega zbora prižgati elektronsko cigareto, čeprav poslanci v ta prostor ne smemo prinesti niti kozarca vode, kaj šele česa drugega.

Svoje poslansko vprašanje dopolnjujem z nekaterimi izjavami iz magnetograma seje, ki govorijo tudi o tem, da so na neprimerno obnašanje ministra opozorili tudi poslanci iz vrst vaše koalicije.

MAG. GORAN KLEMENČIČ v uvodu:

Hvala lepa, spoštovani podpredsednik. Opravičilo tako vam, kot tistim redkim poslankam, v bistvu je več poslank, kot poslancev danes v Državnem zboru, ki so še sedajle tukaj. Svaka vam čast! Jaz imam tudi dve hčerki doma, tako da, super.

MAG. GORAN KLEMENČIČ:

tudi vas sprašujem podpredsednik, nepristojno reči, da je, recimo, gospod Gorenak, ki ve, da smo imeli pet temeljnih, da je pač veliko na televiziji zadnje dni, ker smo imeli zakone s področja pravosodja in on je, kot jaz vem, še vedno minister za pravosodje v senci. Ima danes nov telovnik ali pa redečo kravato, ima rdeče to, ima rdeč računalnik. Ali bi mu lahko rekel kaj glede tega? Ali je to nedopustno s strani ministra?

MAG. GORAN KLEMENČIČ po razpravi poslanke SMC Jasne Murgel:

Ja, kdo bo rekel, da bi se to morala zmeniti prej. V poslanski skupini SMC ampak kul. Zdaj jasno / smeh v dvorani/ To je pa prvič, da se Anja Bah Žibert smeji na moj... Na mojo intervencijo. Petek je. Ne, ampak je pomemben point.

JAN ŠKOBERNE (PS SD): Najlepša hvala. Spoštovani gospod podpredsednik!

V navezavi na uvod te razprave, moram iskreno povedati, da mi ta razprava vliva manj zaupanja v ta zakon, kot sem ga imel, ko sem v dvorano vstopil. In da se mi tudi ne zdi, spoštovani gospod minister, v številnih razpravah, ki ste jih imeli, pravzaprav niti potrebno niti dostojno, da na tak način razpravljamo o tem zakonu, niti s tistimi, ki smo bolj kolegi niti s tistimi, ki smo manj. Specifika današnjega dne je bila, da smo se pogovarjali o resnih temah, jaz ocenjujem, relativno zgledno, da pa zadnjo uro spremljamo en cirkus, ki ga ta Državni zbor ne potrebuje. Jaz si to dovolim na glas povedati...

V zvezi z navedenim Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Kako komentirate ravnanje in obnašanje ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča na seji Državnega zbora ob predstavitvi pomembnega predloga Zakona o državnem odvetništvu?

2. Kako komentirate odločitev, ki jo je javnosti sporočil predsednik Evropskega parlamenta, da se poljskemu poslancu zaradi žaljive izjave o ženskah izreče do sedaj najstrožja kazen, ki je bila izrečena v Evropskem parlamentu oz. ali se z omenjeno kaznijo strinjate?

3. Ali vaš dosedanji molk glede nedopustnega, nedostojnega in žaljivega ravnanja ministra Klemenčiča pomeni, da se z njim strinjate oz. ga celo odobravate?

4. V primeru, da je vaš prejšnji odgovor nikalen, vas sprašujem, kaj nameravate storiti oziroma kako boste ukrepali v povezavi z ravnanjem pravosodnega ministra mag. Klemenčiča na omenjeni seji?

nazaj na vrh