Z vsemi sredstvi nad nedavno sprejeti zakon o igrah na srečo?

(Slika: SoccerBets) (Slika: SoccerBets)

En dan pred glasovanjem v Državnem svetu nasprotniki pred kratkim sprejetega Zakona o igrah na srečo, ki dokončno ukinja stavnični monopol, mrzlično lobirajo med državnimi svetniki s takimi in drugačnimi obljubami in ponudbami. In jih skušajo prepričati da je podpora njihovemu vetu v javnem interesu. Takšna vztrajnost  je povsem pričakovana, če vemo, da novi zakon dokončno odpravlja monopol in s tem tudi privilegije ozkega kroga ljudi v in okrog Športne loterije. Čeprav iz naslova dejavnosti Športne loterije ni denarja za šport, ga očitno ne manjka za astronomske plače vodilnih ljudi, za lobiranje, za drage svetovalne pogodbe, in peščico ključnih ljudi, ki se monopola oklepajo, čeprav večina športne javnosti pozdravlja spremembe.

Dovolj bo če povemo, da predsednik uprave Športne loterije poleg 120.741 evrov fiksne bruto plače prejme še  dobrih 70 tisočakov za različne dodatke kar mu na mesečni ravni prinese dobre tri plače predsednika slovenske vlade. Z nekoliko bolj »skromnimi« prejemki član uprave Športne loterije Tomo Šeme  (13.480 evrov bruto) še vedno dvakrat prekaša v plači tako predsednika vlade kot predsednika države.

Javnost  je zagotovo še najbolj šokiral podatek, da je Janez Bukovnik dobil ob upokojitvi 200 tisoč evrov odpravnine, kar so sicer v Športni loteriji sicer zanikali, a kljub izrednim pritiskom javnosti nikoli niso razkrili pravega podatka. Uradni podatek so celo označili za poslovno skrivnost. Se vam zdi  prav da takšne podatke skriva podjetje, ki mu je Vlade RS dodelila monopolni položaj pri igrah na srečo??

Naštetim se je v lobiranju med svetniki pridružil ćlan Državnega sveta Boris Šuštaršič, ki je, prvopodpisani na peticiji za odložilni veto nad omenjeni zakon. A ne ravno po naključju je Šuštaršič tudi predsednik Nadzornega sveta Loterije Slovenije, ki je eden od petih lastnikov Športne loterije. Še manj nenavadno je, da sta med največjimi nasprotniki liberalizacije trga iger na srečo tudi ključna slovenska sindikalista Branimir Štrukelj in Lidija  Jerkič, sindikalna monopolista.

Tako kot so predsedniku sindikata, ki si ministrsko plačo zagotovi iz plač učiteljev le te priročen izgovor za odmevne javne nastope in graditev lastnega imidža, so tudi  moraliziranja o zasvojenosti nad igrami na srečo iz ust predstavnikov Športne loterije precej ciničen in neprepričljiv poskus preusmerjanja pozornosti z dejstva da je slovenski šport z njihovo denarno podporo že dolgo umira na obroke. A s tem ne morejo prikriti dejstva, da skupina izbrancev z Janezom Kocijaničem na čelu že več kot 20 let loterijski denar izkorišča za svoje politične cilje.

Zato pa so se med nasprotniki liberalizacije trga iger na srečo znašli seveda tudi predstavniki Socialnih demokratov in stranke Desus na katere ima Kocijančič neposreden vpliv. Vpliv na poslovanje Športne loterije pa si je  zagotovil s postavitvijo svojega človeka, Edvarda Kolarja za direktorja.

Na drugi strani imamo jasne izračune, ki temeljijo na primerljivih praksah v drugih državah, po katerih bo slovenski šport samo od sponzorstev na leto prejemal dodatnih 30 milijonov evrov, ki jih majhni športni klubi in mladinski pogoni krvavo rabijo. Nenazadnje tudi to, da bo država končno imela pod nadzorom dejavnost znotraj katere že sedaj slovenski državljani letno »na črno« zapravijo na stotine milijonov evrov brez nadzora in enega samega centa v državni proračun.

Marko Pogačnik, poslanec SDS v DZ, ki je že potrdil zakon, je nedavno o zakonu dejal:

"Delo, ki ga bi morala opraviti Vlada Mira Cerarja, koalicija Strank modernega centra, Socialnih demokratov, Desusa in pa Ministrstva za finance je opravil en izmed poslancev Državnega zbora, ki je predlagal predlog zakona o spremembah in pa dopolnitvah Zakona o igrah na srečo. Temeljite spremembe in pa ključne spremembe in pa dopolnitve Zakona o igrah na srečo odpirajo področje trga stav v Republiki Sloveniji in odpravljanje monopolnega položaja. V Slovenski demokratski stranki smo prepričani, da predlagana sprememba Zakona o igrah na srečo pomeni pozitivne prilive za proračun Republike Slovenije in pa več denarja za posamezne športne klube. Zaradi vsega navedenega bomo v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke predlog in pa spremembo dopolnitve Zakona o igrah na srečo podprli."

nazaj na vrh