V Sloveniji od včeraj do danes 39 primerov novih okužb s koronavirusom, umrli dve osebi, v ljutomerskem domu za starejše šest novih okuženih

montaža: Matic Štojs Lomovšek montaža: Matic Štojs Lomovšek

V Sloveniji so v torek opravili 1288 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 39 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 841. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 119 bolnikov, od teh jih je 31 na intenzivni negi. Dve osebi sta v torek umrli, je objavila vlada.

 

Skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa je bilo tako v torek ob koncu dneva 15.

Število okuženih varovancev z boleznijo covid-19 v domu za starejše v Ljutomeru še vedno narašča. Od 30 stanovalcev, ki so jih testirali v torek, je bilo pozitivnih šest, tako da jih je skupno že 22. Med njimi je 20 stanovalcev in dve zaposleni.

Več o stanju in novih ukrepih bo znano po današnjem sestanku predstavnikov doma starejših, ljutomerske občine, civilne zaščite (CZ) in zdravstvenega doma.

Kar zadeva morebitno selitev zdravih varovancev iz doma v drugo zgradbo, mora stroka povedati, ali je to potrebno, je danes za STA povedal podžupan občine Ljutomer Niko Miholič.

"Našli smo dva ponudnika turističnih storitev, ki sta pripravljena sprejeti oskrbovance, a tudi o tem se morajo z njima dogovoriti predstavniki doma, saj je to njihova pristojnost," je dejal. Kot je dodal, je občina storila, kar je lahko, oziroma kar je bilo v njeni pristojnosti.

Že na torkovem kriznem sestanku zaradi izbruha bolezni so predstavniki občine, doma, CZ in zdravstvenega doma govorili o zunanjem izvajalcu za kuhanje malic in morebitni preselitvi zdravih oskrbovancev. Kot je povedal Miholič, je občina že našla ponudnika, ki je pripravljen kuhati malice za zunanje koristnike, ki so malice iz doma za starejše vozili domov, konkretno pa se morajo z njimi dogovoriti predstavniki doma.

Prvi dve okužbi pri stanovalcih doma sta bili potrjeni v petek, v nedeljo še štiri, v ponedeljek pa je število naraslo na 16.

 

nazaj na vrh